Напишете дума/думи за търсене

Капка по капка – дупка в бюджета, или как да спестим от сметката за вода?

Помните ли вица: „Барман, колко струва една капка уиски? Нищо. Накапете ми една чаша тогава“. Де да беше така и с водата. Една капка не струва нищо? Вижте месечната си сметка за вода и пак кажете, че е вярно.

Всяко домакинство използва ежедневно различно количество вода. Истината обаче е, че голяма част от нея отива в канала напразно. Едва ли някой ще седне да брои капките вода, които губи за едно денонощие от капещата чешма. Да умножава по литри, дни и месеци, за да пресметне колко струва този теч на семейния бюджет за година. А той струва. Поправете го. Заедно с някои ежедневни вредни навици, свързани с ползването на водата.

Спрете крана, докато си миете зъбите

Важна хигиенична процедура, която се повтаря по няколко пъти на ден умножена по броя на членовете на домакинството. Според статистиката, водата, която изтича от чешмата за едно миене на зъби, е над 20 литра. Ако не ви се смята, представете си го – вана, пълна до половината с вода. При това само за дневното миене на зъбите. Упражнение, което всеки у дома може да изпълни брилянтно и с 10 пъти по-малко вода с помощта на чаша.

Побързайте с душа

Нужно ли е водата да тече, докато се сапунисвате или разресвате косата си в банята? Не само, че не е нужно, но е и нездравословно за портмонето ви. Да не говорим, че продължителното стоене под топлата вода изсушава кожата и косата. Използвайте душ с икономична струя.

Редуцирайте влизането във ваната. Безспорно няма друго удоволствие, което да се сравни с вземането на приятна топла вана, но количеството вода (около 100 литра, варира в зависимост от размера на ваната), което използвате ежедневно, за да се потопите за броени минути в блаженство, може да се отрази твърде неприятно на бюджета. Не се отказвайте напълно от услугите на ваната, но поне се възползвайте от тях по-рядко.

Съберете оттичащата се вода

Чакате топлата вода „да дойде“ преди къпане, чакате студената преди да си налеете в чаша за пиене. Количеството на пропуснатата вода в тези случаи съвсем не е за пренебрегване. Използвайте я, не я изпускайте в канала. Пуснете водата да се оттича в чиста кофа и я оползотворете за поливане на цветята у дома или за измиване на плодове и зеленчуци.

-----

Напълнете няколко бутилки от минерална вода с чешмяна и ги сложете в хладилника. Така винаги ще имате на разположение охладена вода за пиене и няма да се налага да я чакате дълго от чешмата.

Затегнете течовете

Според проучвания, един капещ кран може да изразходи над 2000 литра вода за месец. Трудно е да си го представи човек, но може да проверите колко губите от вашия. Стига да имате търпението и нервите да онагледите загубите си, сложете съд под теча и проверете колко вода се събира в него за едно денонощие. Каквото и количество да се окаже, не се бавете, отстранете повредата. С времето може да се увеличи без дори да забележите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X