Напишете дума/думи за търсене

8 начина за пестене на горивото

Не се учудвайте, ако вече се налага по-често да влизате в бензиностанцията за гориво. Зареждате същото количество, както през лятото, но таблото на автомобила неуморно ви намига за още и още октанова течност, за да измине същото разстояние, каквото сте свикнали да изминава през летните дни.

И не защото нещо му има на автомобила, а защото вече е есен. А с това вървят и не особено приятните екстри на капризното време, завърналите се от отпуска автомобили, мудния и изнервен трафик. Естествено в такива условия колата харчи повече гориво и съвсем може да изпоти от напрежение поопразненото ви лятно портмоне. Помогнете му с няколко стъпки.

Напомпайте гумите

Задачата не е съвсем лесна за една дама, но всяка уважаваща себе си бензиностанция разполага с хора, които биха ви помогнали. Не е нужно да знаете колко атмосфери трябва да е налягането на въздуха в гумите, но през лятото то често намалява заради жегите. С други думи, гумите омекват, а това води до по-голям разход на гориво. Отбийте се в първата бензиностанция и се уверете, че вашите са наред.

Важно: Не пропускайте да проверите налягането и в резервната гума, може да се наложи да я ползвате през новия сезон.

Закърпете гърнетата

Не е необходимо да сте завършили за автомонтьор, за да установите, че нещо с гърнетата на автомобила не е наред. Обикновено те си „казват” сами. Пронизващият, дразнещ звук на спукано гърне трудно може да се сбърка. Ако почувствате, че шумът от ауспуха е седнал на седалката до вас, значи е време да закърпите пробойните при специалист. Жена в сервиз? Струва си, стига да иска да спести от бюджета за гориво.

Проверете въздушния филтър

Запушеният филтър също може да мъчи колата и да повишава разхода й на гориво. Ако не знаете къде се намира под капака, не губете време да го търсите. Посетете близкия автосервиз и помолете за специализирано съдействие.

Затворете прозорците

Вече не толкова топло, може да шофирате и с вдигнати стъкла. Защо? Спуснатите стъкла нарушават аеродинамиката на автомобила и образно казано въздуха през тях го дърпа назад. Както и портмонето ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X