Напишете дума/думи за търсене

Повече топлина за по-малко пари

Зимата все още не е астрономически факт, но дебелото ви палто на закачалката казва съвсем друго. Може би доскоро сте се опъвали на времето и не сте посягали да включите отоплението у дома, но температурите навън ви предизвикват с всеки следващ ден.

За сметките обаче често се замисляме в последствие. Тази година може да ги изненадате с няколко предвидливи стъпки в аванс.

Уплътнете вратите и прозорците отвътре

Звучи досадно и клиширано, но за сметка на това е важно. Между 10 и 15% са загубите на топлина за домакинството през недостатъчно добре уплътнените врати и прозорците. Уплътнете ги. И стара кърпа или навито одеяло би свършило работа, но може да използвате вата или дунапрен , облечени в мека текстилна материя, която да позволява подпъхване. За прозорците използвайте най-добре гумени уплътнения. В краен случай и тиксо може да свърши работа. Облепете процепите плътно, ако се налага с няколко ленти.

Съвет: Ако дограмата на дома ви е на възраст, помислете за подмяна. Инвестицията не е крайно непосилна и се отплаща с времето в сметките за топло.

Обърнете внимание на стените и тавана

Външната или вътрешна изолация на жилището е от съществено значение за ефективното отопление през зимния сезон. Не е нужно да има дупка в стената, за да почувствате, когато студът тръгне на разходка в отоплената с мъка стая. Над 30% може да достигнат загубите на топлина през стените и близо 15% през тавана. Изолацията му съвсем не е за пренебрегване. Особено ако живеете в къща или съседът над вас в блока е решил да изкара зимата само с юрган. Не е нужно да му правите услуга с топлото, задръжте го за себе си с изолация.

------

-Пуснете дебелите завеси на прозорците. С тях ще намалите „подухването” откъм външната стена.

-Вдигнете щорите през деня. Пуснете слънчевата светлина и топлина в стаята.

-Проветрявайте скоростно. Отворете за кратко всички врати и прозорци и след това ги затворете. Не оставяйте отделни помещение да се охлаждат продължително. Доста по-бавно и скъпо ще ги стоплите.

Топлете там, където има нужда

Дневната е най-натоварената стая за всяко домакинство, поддържайте я топла. През това време обаче топлото в спалнята не ви е нужно, намалете градусите и ги заделете за времето на лягане или за през нощта на малки порции. И не забравяйте да намалите отоплителните уреди, когато тръгвате за работа. Не ги изключвайте напълно. Добре е все пак да има топлина в дома, когато се приберете.

Съвет: Преоткрийте домашния пуловер и терлиците. Не е нужно да се екипирате като за полярна експедиция, но и блузката с къс ръкав не е на място в зимния ви гардероб. С по-дебели дрехи у дома – с по-малки сметки за топлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X