Напишете дума/думи за търсене

Как да готвим на сметка

Ако се опитвате да спестите пари, една от първите крачки, които вероятно ще направите, е да започнете да готвите и да се храните вкъщи. Набавяте нужните продукти, жертвате порция от личното си време и запретвате ръкави. В края на месеца теглите чертата и се ловите за главата. Излязло ви е по-евтино, но с малко. Като в сметката не влизат цената на труда ви и нервите около печката. Не бързайте да се отказвате. Прегледайте разходите си отново и преценете как по-мъдро да употребите времето и средствата.

С меню за седмицата, със списък в магазина

Без тях няма начин да не се охарчите. Защото пазарувате хаотично и ви се губи голямата картина. Решете какво да включите в седмичното си меню, съставете списък с необходимите продукти и напазарувайте наведнъж, по възможност от магазин на едро.

Преценете порциите

Ако сте само двама или трима у дома, няма смисъл да готвите за всички съседи на етажа. Дори да замразите част от сготвеното, което е добра практика и е полезно за бюджета, едва ли изхвърлянето ще ви се размине, в случай че гозбата е в промишлено количество, а сервираните порции - несъобразени.

Приложете схемата 2x2 = 4

Две ястия в двойно количество ще са ви достатъчни, за да покриете менюто за четири вечери например, ако хапвате от гозбите през ден. Така няма да ви омръзне да консумирате едно и също, а и ще спестите усилия и средства, които иначе бихте вложили във всекидневно готвене.

Ако е месо, да е печено

Просто го слагате във фурната и го забравяте за няколко часа. А след това може да нахраните и цяла армия с него. Дори не е нужно да е цял къс, той може да ви струва повече.

Добавете макарони или ориз към остатъците

Оползотворете по този начин отворените колбаси, старите зеленчуци или сосове в хладилника. Каквото и да забъркате, ще бъде вкусно и не на последно място - полезно за бюджета.

Заложете на зеленчуците, ако трябва да импровизирате и времето ви притиска. Няма как да сбъркате с това ястие и да остане неизядено. Просто метнете изостаналите гъби или тиквички с малко зехтин в тигана и готово. Месото винаги крие рискове да остане сурово или жилаво, когато нямате достатъчно време да го приготвите по правилата.

Гответе бавно

Най-добре в специален уред за целта. Така ще може да програмирате готвенето дори когато не сте у дома. Или може да сготвите през нощта, когато тарифата за електричество е по-изгодна.

Мислете ястие напред

Докато режете салатата за фамилната вечеря, отделете няколко лъжици в кутията си за обяд или в тази на детето. Остатъците от основното не хвърляйте, ще ви нахранят в офиса на следващия ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X