За да сготвим нещо вкусно, невинаги е достатъчно да спазим рецептата. Има тънкости, които не се пишат в рецептите и които ще събираме за вас от време на време. Ето и първата порция хитрини, за да бъдем още по-добри в кухнята.
1. Когато правите маслен крем, е възможно да се пресече, това обаче не е повод да се ядосвате. Леко го затоплете върху загретия котлон и продължете да го разбивате.
2. За да са пухкави белтъците, може да обтриете купата на миксера леко с оцет. За по-ефирен резултат захарта се добавя на тънка струйка.
3. Когато разтваряте желатин, знайте, че той може леко да се затопли на котлона, но в никакъв случай не бива да кипи, защото се губят стягащите му свойства.
4. Избирайте брашната, които купувате без добавки. Така ще приготвяте всеки път различен домашен здравословен хляб. Правилото е да смесвате брашна с малко глутен и обикновени в съотношение 1 : 2, за да набухне хлябът. Например пълнозърнестото царевично брашно не бухва и е подходящо за панировка и качамак, но придава чуден аромат и на домашния хляб. За допълнителен вкус добавете орехи и овесени ядки, мащерка или други сушени подправки, маслини, пармезан, сусам, мак, ленено семе, олио с различни вкусове, сушени зеленчуци, парченца мариновани сушени домати. За да сте сигурни, че има достатъчно фибри, добавяйте и по една супена лъжица пшенични или овесени трици.
5. За да избегнете потъването на ядките и плодовете в кексовете, овъргаляйте ги предварително в брашно.
6. Пресните шушулки на боба и граха също са много вкусни. Те се почистват от крайчетата и се варят за кратко на пара, за да останат леко хрупкави. Когато се задушават на яхния е хубаво в началото да се запържат и да се готвят кратко, за да не омекнат прекалено и да станат безцветни и скашкани. Можете да ги залеете със смес от зехтин, лимон и пресован чесън. Копърът също им придава добър вкус.
7. Когато трябва да приготвите нещо с белени бадеми, преди това ги кипнете в малко вода, за да отделите по-лесно обвивката от ядката.
8. Не месете твърде дълго тестото, защото при продължително месене се активира глутенът и тестото става твърдо и еластично.
9. Режете месото напречно на влакната. Особено начинаещите кулинари не са наясно с това правило. Когато режем месото по дължината на влакната, то става твърдо и жилаво. Важи най-вече за телешкото и овнешкото месо, но най-добре го спазвайте и за останалите видове.
10. Зелените салати е добре да се накъсват, а не да се режат с нож. Също така е важно да се овкусяват директно преди консумация. В обратния случай салатата ще се спихне и ще загуби свежия си вид. Същия резултат ще имате и ако не сушите напълно листата на салатата, преди да ги нарежете. За целта се продават дори специални уреди.
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93 @gmail.com Имейл: didierdf93 @gmail.com