Напишете дума/думи за търсене

Хитрини за идеални гозби

За да сготвим нещо вкусно, невинаги е достатъчно да спазим рецептата. Има тънкости, които не се пишат в рецептите и които ще събираме за вас от време на време. Ето и първата порция хитрини, за да бъдем още по-добри в кухнята.

1. Когато правите маслен крем, е възможно да се пресече, това обаче не е повод да се ядосвате. Леко го затоплете върху загретия котлон и продължете да го разбивате.

2. За да са пухкави белтъците, може да обтриете купата на миксера леко с оцет. За по-ефирен резултат захарта се добавя на тънка струйка.

3. Когато разтваряте желатин, знайте, че той може леко да се затопли на котлона, но в никакъв случай не бива да кипи, защото се губят стягащите му свойства.

4. Избирайте брашната, които купувате без добавки. Така ще приготвяте всеки път различен домашен здравословен хляб. Правилото е да смесвате брашна с малко глутен и обикновени в съотношение 1 : 2, за да набухне хлябът. Например пълнозърнестото царевично брашно не бухва и е подходящо за панировка и качамак, но придава чуден аромат и на домашния хляб. За допълнителен вкус добавете орехи и овесени ядки, мащерка или други сушени подправки, маслини, пармезан, сусам, мак, ленено семе, олио с различни вкусове, сушени зеленчуци, парченца мариновани сушени домати. За да сте сигурни, че има достатъчно фибри, добавяйте и по една супена лъжица пшенични или овесени трици.

5. За да избегнете потъването на ядките и плодовете в кексовете, овъргаляйте ги предварително в брашно.

6. Пресните шушулки на боба и граха също са много вкусни. Те се почистват от крайчетата и се варят за кратко на пара, за да останат леко хрупкави. Когато се задушават на яхния е хубаво в началото да се запържат и да се готвят кратко, за да не омекнат прекалено и да станат безцветни и скашкани. Можете да ги залеете със смес от зехтин, лимон и пресован чесън. Копърът също им придава добър вкус.

7. Когато трябва да приготвите нещо с белени бадеми, преди това ги кипнете в малко вода, за да отделите по-лесно обвивката от ядката.

8. Не месете твърде дълго тестото, защото при продължително месене се активира глутенът и тестото става твърдо и еластично.

9. Режете месото напречно на влакната. Особено начинаещите кулинари не са наясно с това правило. Когато режем месото по дължината на влакната, то става твърдо и жилаво. Важи най-вече за телешкото и овнешкото месо, но най-добре го спазвайте и за останалите видове.

10. Зелените салати е добре да се накъсват, а не да се режат с нож. Също така е важно да се овкусяват директно преди консумация. В обратния случай салатата ще се спихне и ще загуби свежия си вид. Същия резултат ще имате и ако не сушите напълно листата на салатата, преди да ги нарежете. За целта се продават дори специални уреди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X