Напишете дума/думи за търсене

Много кухненски съдове, много разходи. И обратното е вярно

Ако трябва да преброите всички тенджери, тигани и тави у дома, сигурно ще ви дотегне. Те са много и са навсякъде. Имате отделни съдове за варене, за пържене, за печене, за палачинки и за всеки случай. С тефлоново, с керамично или без никакво специално покритие. Едни за котлона, други за фурната и трети, които за нищо не стават.

Всеки дом страда от това изобилие в различна степен. А то се трупа в шкафа и заема място. И по-важното, заема от наличностите в портмонето. Оборудвайте кухнята икономично, спрямо кулинарните ви навици и индивидуални нужди.

Колко често готвите

Може би сте от домакините, които не се въртят в захлас около печката. Умеете да кулинарствате, но рядко ви остава време или просто предпочитате да се храните навън. В този случай няма смисъл да зазидате шкафовете в кухнята с куп съдове за готвене. Една средно голяма тенджера, една тава и приличен тиган са ви съвсем достатъчни.

Какво готвите

Всяка домакиня има определен рецептурен арсенал, към който се придържа в готвенето. Но ако тортата не е част от него, спокойно може да минете и без специална форма за печене на този вид сладкиш. Както и без тиган за азиатска кухня, така или иначе вкусът на тези ястия не ви допада и няма шанс да се насилите в приготвянето им в домашни условия.

Количеството е от значение

Ако в повечето случаи се налага да нахраните двама или трима у дома, кухнята ви няма нужда от тенджери с размерите на тези във ведомствен стол. Струват скъпо и са ненаситни на пространство за складиране. В средна по размер тенджера може да се сготви много, но и малко.

Изгодното не означава винаги практично

Сигурно сте забелязали, че комплект тигани може да излезе по-евтино от закупуването на отделните му части. Но заслужава ли си да инвестирате в него, само за да се възползвате от дълбокия тиган с капак или от малкия за палачинки. И сега добре се справяте с тестените кръгли вкусотии, приготвени в добрия стар тиган вкъщи. А с дълбок може да се обзаведете и отделно.

Надеждното покритие

Знаете, че вилицата и ножа трябва да стоят далеч от някои повърхности на съдовете, защото лесно се надраскат. Но колкото и стриктно да се придържате към това правило, злополуките се случват. Понякога по-скоро, отколкото портмонето ви очаква. Кухненските съдове не може да служат до живот, но е добре повърхността им да е малко по-устойчива от черупка на яйце.

Мултифункционалните съдове

Струва си да помислите как да оптимизирате покупката на домакински съдове, така че да ви служат с различно предназначение. Тиганът е просто тиган, когато се използва на котлон и дръжката му е от материал, който би се повредил във фурната. Но ако се сваля или пък е метална, може да ползвате съда и като тава. Важно е също дъното на съда да не ви ограничава. Изберете такова, което е съвместимо с обикновената нагревателна плоча, керамичния плот, газовия или индукционния котлон. Кой знае на какъв уред ще ви хрумне да се доверите при следващото преобзавеждане на кухнята. Сигурно няма да ви е до подмяна и на всички съдове за готвене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X