Напишете дума/думи за търсене

Капка по капка – дупка в бюджета, или как да спестим от сметката за вода?

Проверете тоалетното казанче

То е сред първенците по прахосване на вода в домакинството и освен това понякога го прави тайно. По нищо не личи, че има проблем, но водомерът казва друго. Обърнете внимание дали казанчето продължава тихо да шуми и след като е пълно с вода. Сложете цветна хигиенизираща таблетка в него и без да пускате водата, проверете, дали в тоалетната чиния ще се появи оцветяване. Ако тестът се окаже положителен, сигурно е време да се обърнете към специалист ВиК.

Инвестирайте в икономични уреди

Пералнята

Разходът на вода е не по-малко от значение от този на електричество при избор на домакинска техника. Важно е какъв е капацитетът на пералнята и колко мръсно пране побира, колко дълго трае най-кратката програма, но и колко вода разходва. Производителите на домакински уреди са достатъчно далновидни да споделят тази информация за уредите и ако търговците не са, поискайте я. При всички положения обаче пералнята машина пести вода за разлика от прането на ръка. Обикновено количеството, което й е нужно е около 40-60 литра, което е поне 2-пъти по-малко от това, което ще ви трябва за същото количество дрехи при ръчно пране.

-----

Машините с предено зареждане използват приблизително 30 % по-малко вода от тези с горно.

Миялната машина

Незаменима домашна помощница макар и със спорна за някои репутация. Миялната машина отдавна не е непосилен за бюджета лукс. Напротив, даже му помага. Миенето на чинии на ръка е в състояние да ви раздели с около 60 л вода при почти всеки удобен случай. За разлика, машината е склонна да се справи с чиниите до блясък и със скромните 10 до 16 литра в зависимост от капацитета и марката. Вярно, консумира и електричество, но модерните уреди имат и това предвид. В крайна сметката резултатът под чертата е в тяхна полза, особено когато в домакинството се ползва бойлер за подгряване на вода.

Разделете се с маркуча

Може би държите колата ви да блести от чистота и смятате, че само вие сте способни да я измиете както трябва. Дори да е така, имайте милост. Ако не към момчетата от автомивката, то поне към портмонето си. Измиването на кола с маркуч може да разходва 400, че и повече литра вода (в случаите, в които не е пробит, а това се случва често). Съгласете се, добър резултат с колата може да се постигне и с 2-3 кофи вода.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X