Напишете дума/думи за търсене

5 знака, че е време да потърсите терапия

Противно на общоприетото заблуждение, не е нужно да сте „луди“, отчаяни или на ръба на разпадане, за да отидете на терапия. В същото време терапията обикновено не е необходима за всяка малка борба, която животът ви хвърля, особено ако имате силна мрежа за подкрепа от приятели и семейство. И така, как да разберете кога е време да посетите терапевт?

Повечето хора могат да се възползват от терапията в някакъв момент от живота си. Понякога признаците са очевидни, но понякога не сме напълно сигурни. И вие продължавате да се опитвате да поддържате натоварения си живот, докато не се окаже, че той е станал неуправляем. Преди да се стигне до този момент, ето пет признака, които може да са ви червена лампа, че се нуждаете от подкрепата на професионалист.

1. Непрестанно чувство на тъга и/или гняв

Неконтролируемата тъга, гняв или безнадеждност може да са признаци на проблем с психичното здраве, който може да се подобри с лечение. Ако ядете или спите повече или по-малко от обикновено, отдръпвате се от семейството и приятелите си или просто се чувствате „откъснати от света“, говорете с някого, преди да се развият сериозни проблеми, които влияят на качеството ви на живот. Ако тези чувства ескалират до такава степен, че се питате дали животът си струва да живеете или имате мисли за смърт или самоубийство, веднага потърсете помощ.

2. Злоупотреба с наркотици, алкохол, храна или секс

Ако сте започнали да залитате в някои от изброените неща, за да се чувствате по-добре, вашите умения за справяне може да се нуждаят от прецизиране. Ако се чувствате неспособни да се контролирате или не можете да спрете въпреки негативните последици в живота си, може да се борите с пристрастяващо или компулсивно поведение, което изисква лечение.

3. Загубили сте някого или нещо важно за вас

Мъката може да бъде дълъг и труден за издържане процес без подкрепата на експерт. Въпреки че не всеки се нуждае от консултации през тези времена, няма нищо срамно да приемете малко помощ, за да преодолеете загубата на любим човек, развода или раздялата с работа, човек, илюзии.

4. Нещо травматично се е случило

Ако имате анамнеза за злоупотреба, пренебрегване или друга травма, с която не сте се справили напълно, или ако се окажете жертва на престъпление или злополука, хронично заболяване или друго травматично събитие, колкото по-рано говорите с някого, толкова по-бързо можете да научите здравословни начини за справяне.

5. Не можете да правите нещата, които обичате да правите

Спряли ли сте да се занимавате с обичайните дейности? Много хора откриват, че болезнените емоции и преживявания им пречат да излязат навън, да се забавляват и да се срещнат с нови хора. Това е червено знаме, че нещо не е наред в живота ви.

Ако решите, че терапията си заслужава да опитате, това не означава, че ви очаква цял живот „лежане на кушетката“. Всъщност проучване от 2001 г. в Journal of Counseling Psychology установи, че повечето хора се чувстват по-добре в рамките на седем до 10 посещения. В друго проучване, публикувано през 2006 г. в Journal of Consulting and Clinical Psychology, 88% от посетителите на терапия съобщават за подобрения само след една сесия.

Въпреки че тежкото психично заболяване може да изисква по-интензивна намеса, повечето хора се възползват от краткосрочна, целенасочена терапия за справяне с конкретен проблем или междуличностен конфликт, излизане от коловоза или вземане на основно житейско решение. Възможността да говорите без цензура с непредубеден професионалист без страх от преценка или последици може да промени живота ви.

Какво ще се случи, ако извадим крилете на жените и им покажем, че могат да летят?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X