Напишете дума/думи за търсене

Две прости движения преди лягане правят чудеса за съня ви (видео)

Повече от просто тренировка, ползите от йога варират от разтягане на сковани мускули, подобряване на подвижността, укрепване на тялото ви до това да можете да спите по-добре. Ако сте под стрес или тялото ви се чувства напрегнато, може да е трудно да влезете в състояние на релаксация по естествен начин. Йога, съсредоточена върху отпускането на ума, и поредица от бавни, обмислени движения, може да помогне за облекчаване и ускоряване на този процес - и най-хубавото е, че не е нужно да се отправяте към най-близката фитнес зала, за да го направите. Това може да се случи направо в спалнята ви.

Първо си дайте време

Ритуалът преди лягане е от ключово значение и можете да направите йога част от него. Запалете ароматна свещ, включете аромадифузера и си направете чаша чай от мента. Телефона изключете, телевизора – също.

Пуснете затормозяващите мисли

Времето преди сън е идеално да решите кои са ненужните мисли в главата ви и да визуализирате как ги пускате "да изтекат в канала". Това са емоции, свързани с работа, с битовизми, с незначителни контакти и проблеми. Седнете и ги съберете мислено в един кош и ги изхврълете. Може да помогне, ако записвате някъде за какво през този ден сте благодарни и от какво можете да се лишите – например завист, обида, страх, ревност.

Дишайте

Направете дълбоко коремно дишане – вдишвайте през носа и издишвайте през устата. Когато вдишвате, си казвайте „Вдишвам радост“, а когато издишвате: „Издишвам тъга“.
Правете го на тихо и спокойно място, със затворени очи.

Включете в рутината си преди лягане тези две простички йога движения.

Поза Сухасана

Седнете удобно и кръстосайте краката си. Коленете ви трябва да са свити, а краката – прибрани в торса.
Тазът ви трябва да е в удобно, неутрално положение.
Гърбът ви трябва да е балансиран така, че опашната и срамната кости да са на еднакво разстояние от пода.
Дланите ви трябва да са върху коленете – нагоре или надолу няма значение.
Удължете опашната си кост и стегнете раменете.
Направете няколко разтягания на врата на едната и на другата страна.

Поза Супта Матсиендрасана

Тази поза е изключително релаксираща и изчиства токсините от тялото. Практикувайте я сутрин на гладно или вечер най-малко 4 часа след хранене. Задържайте на всяка страна по 60 секунди.

Вижте как да я направите:

Йога упражнения за очи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X