Напишете дума/думи за търсене

Как да почистим черния си дроб

В съвременния свят е много трудно да се избегнат напълно токсините. Те са в нашата храна, облекло, грижа за кожата, грижа за тялото, почистващи продукти за дома, за колата, за мебелите, в парфюми, свещи, в целия дом и на работното място и дори във въздуха.
На колкото повече токсини е изложено на тялото, толкова по-трудно е на черния дроб да ги отстрани. С течение на времето той може да стане муден и претоварен, което ще намали способността му за правилна детоксикация.

Как по най-естествен път да се погрижим за неговото здраве?

Много хора правят детоксикация със сокове. Почистването със сок е здравословен метод безспорно, но не е добър начин за детоксикация на черния дроб, тъй като соковете не съдържат мазнини. Ако няма мазнини, тогава тялото не може да отдели токсините чрез жлъчката. Иначе идеята за почистване със сок е хубава, защото може да ви помогне да се съсредоточите върху по-добрия избор на храна, но ако искате да помогнете истински на черния си дроб, не забравяйте да смесите и малко сметана или сурови яйчни жълтъци в соковете, така че черният дроб и жлъчният мехур да могат да отделят токсините от тялото.

Друго много важно нещо, което трябва да имате предвид, е, че детоксикацията може да се случи само в парасимпатиково състояние. Това е състоянието, в което тялото може да си почива, да се лекува, да се възстановява и възобновява. Затова трябва да спите достатъчно всяка вечер, да не позволявате на стреса да ви контролира, да правите редовно упражнения и да имате качествена почивка, по възможност комбинирана с медитации.

Преди всичко помнете, че детоксикацията е процес, а не събитие. Затова е най-добре постепенно да променяте някои от ежедневните си навици, за да дадете възможност на черния дроб да функционира с оптималния си капацитет с течение на времето.

Няколко начина за естествена детоксикация на черния дроб:

1. Поддържайте приема на захар от 20-30 грама на ден или по-малко (това не включва въглехидрати от здравословни източници като зеленчуци, накиснати зърнени храни, сурови млечни продукти и др.). Ясно е, че това е може би най-малко любимият съвет от всички, но е важно да разберем, че черният дроб е един от трите органа, отговорни за баланса на кръвната захар. Когато ядете твърде много захар, това затруднява черния дроб да си върши работата.

2. Намерете начини да намалите стреса си и да забавите темпото си. Не забравяйте, че детоксикацията е парасимпатиков процес, така че ако сте в движение през цялото време и сте подложени на прекалено много стрес, това ще затрудни много работата на черния дроб и другите органи за детоксикация.
Телата ни съхраняват повече токсини в мастните клетки, когато сме стресирани, тъй като те нямат енергията, необходима за тяхното преобразуване и отделяне.

3. Правете си компреси с рициново масло върху черния дроб 3-4 пъти седмично. Това е нежен и ефективен начин за прочистване на черния дроб и лимфната система. Но не се препоръчва, ако имате спирала, по време на менструация, бременност или кърмене.

4. Разделете се с гнева и практикувайте прошка. Нищо не претоварва черния дроб така като неразрешения гняв. Има всякакъв вид начини да го направите – от това да посещавате терапевт, през това да се съсредоточите в други неща – спорт, хоби, приятели, любов. Може да ви се струва невероятно, но вашето щастие е супер здравословно!

5. Яжте здравословни мазнини от животински източници всеки ден, за да осигурите на организма много жизненоважни хранителни вещества за подпомагане на черния дроб.

6. Пийте по една малка чаша квас от цвекло на гладно всяка сутрин. Този тоник е страхотен за черния дроб и се прави много лесно. Вижте рецептата по-долу.

7. Разхождайте се или правете други упражнения като пилатес, йога и др., за да намалите нивата на кортизол и стрес, и съответно да намалите стреса върху черния дроб.

Рецепта за квас от цвекло

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X