Напишете дума/думи за търсене

Как да се научим да не се ядосваме: 3 съвета от психолозите

На всеки му се е случвало да понася крясъците и гнева на някого и всичко, което искаш да направиш в този момент, е да му отговориш същото.

Единственият проблем на тази концепция е, че да крещиш и ти, няма да подобри ситуацията.

Как да не се подадем на изкушението да повишаваме глас и да изпадаме в ядно състояние?
Има два начина и само един от тях е правилният.
Преди това обаче трябва да разберем как да сдържим гнева, коя е основната грешка и как да я поправим, като по този начин правим щастливи не само себе си, но и хората около нас.

Как да овладеем гнева

Потискането на гнева определено е лоша идея. В този случай просто скърцате със зъби, твърдейки, че „всичко е наред“ и се опитвате да продължите с обичайните си занимания.
Добрата новина е, че това поведение наистина скрива гнева, но само от другит Помнете, че емоциите ви само се засилват от опитите да ги потиснете. Книгата на Оливър Брукман „Антидод“ описва няколко експеримента, потвърждаващи, че хората, които крият емоциите си, ги изпитват много по-силно и по-дълго от тези, които не се срамуват да изразят чувствата си. Ако се опитате да сдържите сълзите, те не изчезват, а желанието да избухнете в неконтролируем рев се засилва.

Какво се случва в главата ни, когато се опитваме да потушим гневен проблясък?

Амигдалата (част от мозъка, която влияе върху емоциите) започва да работи прекомерно. Най-интересното е, че когато потискаме емоциите си, тези на събеседника ни също се влошават. Щом започнем да сдържам гнева си, кръвното налягане на опонента ни скача, което постепенно се натрупва в упорита враждебност към нас. Ако сме принудени да общуваме дълго време, има вероятност отношенията помежду ни да се окажат вредни. Освен всичко друго, потискането на техните емоции изисква определени волеви усилия, а човешките сили не са безкрайни.
Ето защо хората, които често крият емоциите си, е по-вероятно да се окажат в ситуации, в които по-късно трябва да съжаляват за казаното.

Но не си мислете, че след като ограничаването на гнева е вредно, трябва да го излеете върху другите. 

Не давайте отдушник на гнева. Самонавиването и изблиците на гняв само засилват емоционалната експлозия.

Разбира се, възможно е конструктивно да изразите недоволството си, но гневът не трябва да се хвърля в лицето на събеседника. Той ще расте като снежна топка с всяка дума, която изречете.
Но тогава какво ще помогне? Енергийните ресурси на мозъка ви са ограничени, така че ако насочите вниманието си към нещо друго, той вече не може да се концентрира върху постоянно и безполезно обмисляне на неприятни ситуации.
Както Алберт Алис казва: „Не се обиждаш от събития, а от собствените си мисли“.

Следващият път, когато някой започне да изразява гнева си спрямо вас, просто си кажете: „Аз нямам нищо общо с това. Просто денят е лош. " Веднага след като промените мнението си за ситуацията, мозъкът променя вашите емоции, свързани с нея. Интересен експеримент е направен от професор Ошнер, който изследва емоциите на хората със скенер.

На участниците в изследването е показана снимка, на която е изобразен мъж, който плаче близо до църква.
В началото хората изпитвали съчувствие и тъга.
Когато обаче им казали, че това са сълзи от радост и мъжът е на сватбата, емоциите на хората се променили коренно.

Професорът обяснява това обстоятелство с факта, че емоциите ни зависят от представите ни за света - веднага щом променим идеите, се променят и емоциите.
По този начин, ако си кажете: „Той просто има лош ден“, представата ви за реалността ще се промени и негативните емоции ще бъдат заменени с положителни. Резултатът няма да закъснее.
Хората, които използват подобни техники, за да озаптят гнева, имат повече приятели и близки контакти.

Освен това тази техника ще ви позволи да се освободите от гнева, без да го потискате в себе си, и следователно, да не избухнете по-късно. Вече не е нужно да съжалявате за думите, изречени на някого.

За да се освободите от гнева, трябва:

- Не потискайте гнева - може да се окаже, че хората наоколо не виждат проявите му, но те чувстват състоянието ви много добре и връзката така или иначе се влошава.
- Не се изневерявайте, изхвърляйки емоциите си върху другите - споделяйте спокойно и конструктивно причината за вашето недоволство. Не давайте глас на гнева си още повече - ще стане по-зле.
- Преоценете ситуацията - просто си кажете: „Нямам нищо общо с това. Човекът срещу мен има просто тежък ден“.

Разбира се, има ситуации, когато опонентът ви умишлено ви дразни и тогава не ви остава нищо друго, освен да се опитате просто да потиснете гнева си, за да не утежните собствените си чувства.

Все пак понякога преоценката на ситуация може да ви помогне да промените емоциите си и да замените чувствата на гняв със състрадание, съпричастност или разбиране.

Разбира се, последната стъпка по пътя към поддържането на добри отношения е да простим. Помнете старата поговорка: „Да си злопаметен спрямо някого, е същото като да пиеш отрова, мислейки, че някой друг ще умре.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X