Напишете дума/думи за търсене

Стратегии за спиране на гнева

Случва ли ви се често да излезете извън себе си от гняв? Ядосвате се на родителите си, на бившия, на приятелките, на случайни непознати. При това сте наясно, че когато се гневите, вредите само на себе си. Има начин да спрете да го правите и да превърнете негатива в позитив.

Гневът е емоция, която отразява някакво неудовлетворение: собствените желания, очаквания, мечти и действия. От една страна, ядът помага на човек да осъзнае недоволството си от дадена ситуация и му помага да събере енергия, за да се справи с проблемите. А от друга, има свойството да се натрупва и ни прави агресивни, неспособни адекватно да решим възникващите въпроси, възпрепятства социализацията, руши физическото и психическото здраве. Психолозите обаче обясняват, че можем да се научим да управляваме гнева и да го превърнем в инструмент за по-добро взаимодействие с другите.

Гняв срещу случайни хора

Всеки е преживявал ситуации, в които се е изнервял неимоверно на непознати – например в автобуса ви влудява всичко: ревящите деца, пътниците, които се движат бавно, шофьорът... Според психолозите причината е в неудовлетвореността от собствените ви дела. Отрицателната енергия, натрупана покрай работата ви, се извива във вид на агресия към околните. За да се освободите от ненужните емоции, преразгледайте начина, по който се справяте с всекидневните си задължения и въведете ред в него.

Яд към родителите и възрастни хора

Честите контакти с родителите – собствените или тези на половинката, често са причина за негативни емоции, дори в самото общуване с тях да няма нищо отрицателно. Младите обикновено възприемат тези посещения като досадна загуба на време. Причината е разликата във възрастта и несъответствието в начина на живот и навиците. Подсъзнателно обикновено разбираме, че няма за какво да се ядосваме, но гневът се трупа. Стратегията в случая е да се поставите на мястото на възрастния човек, който ви дразни. Запитайте се всичко ли му е наред, има ли нужда от помощ или компания. Постарайте се да ги разберете и да проумеете, че всичко, което прави, е от любов. Освен това може да се възползвате от услугите му, например да вземат детето от детската градина или да купи нещо дребно – той ще е доволен, че е полезен, а вие ще замените отрицателните усещания с благодарност.

Неприязън към бившия

Дълго време след раздялата продължавате да таите гняв към предишния ви партньор – че ви е наранявал, изневерявал, зарязал... Това вреди не само на емоционалното състояние и самочувствието ви, но и на започването на нова връзка. Може да се спасите от яда, като се избавите от обидата. Осъзнайте, че той просто е друг човек, различен от вас. Всеки има свои норми на поведение и вие не носите отговорност за чуждите. Живейте по собствените си правила и бъдете щастливи.

Гняв към приятел

Много често най-близките ни приятели ни причиняват негативни емоции. Причините са досада и обида от поведението им. Знаем, че са добри хора, но не можем да преглътнем думите и действията им. Една от стратегиите за справяне, е да спрете да общувате с този човек – ако той постоянно ви ядосва и ви причинява душевна болка, игнорирайте контакта с него. Няма нужда да се опитвате да го превъзпитавате. Ако не искате да го губите като приятел, поговорете с него – разпитайте го за неволите и успехите. Пренесете гнева в благоприятна ситуация – така той ще си отиде без следа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X