Напишете дума/думи за търсене

Укротяване на пасивно-агресивния мъж

Ако мъжът ви ту мълчи, ту избухва в гневни изблици, ако е чаровен с другите и страшен досадник, когато сте насаме, ако отказва да обсъжда проблеми с вас и ви обвинява винаги за всичко, значи сте попаднали на труден случай.

Психолозите наричат такъв тип мъже агресивно-пасивни. Животът с тях не е песен. Да му се угоди е невъзможно - това, което е изисквал от вас вчера, днес предизвиква у него възмущение. Жената няма право да изрази своя гняв, защото се бои, че ще стане още по-лошо. В резултат получава куп психосоматични заболявания - мигрена, хипертония, язва, колит. Не излиза от депресия, чувства постоянна умора, безсъние, отслабва или бързо напълнява. А мъжът не изпитва към нея никакво съчувствие, напротив, смята болестите й за проява на несъвършенство. Тя не смее да го напусне, защото гледа на себе си през неговите очи: “На кого съм нужна? Ако остана сама, ще пропадна!” Това са мислите, които се въртят в главата й. Но този тип мъже не са чак толкова неуязвими и непобедими. Ако знаем как да се държим, можем да направим живота си с такъв човек поносим.

Внимание - жена!

Всъщност оскърбителното поведение на такъв мъж често е прикритие на неговия страх от жените. Като всички хора той също иска да бъде обичан. Но в същото време го е страх, че ако жената почувства това, ще придобие надмощие над него и ще започне да го потиска. Може би така е мислел неговият баща и момчето е възприело възгледите му. А може би то е имало твърде авторитарна майка, от която силно е зависело. Възможно е да е било и обратното - майката да е била слаба и на детето да се е налагало да поеме непосилната роля на неин защитник. Но каквото и да се е случвало в детството, у такъв човек се изгражда мненинето, че не трябва да се привързва към никого, защото ще го смачкат. А за да не се случи това, той трябва да всява страх.

Пожизнено виновна

Да се промени такъв човек с “подръчни средства”, без помощта на психолог, е практически невъзможно. Но може да се направи така, че неговото непредсказуемо, обидно поведение да няма над вас безгранична власт. След като живее известно време в брак с такъв мъж, жената често “изгубва” себе си - откъсва се от приятелите си, загубва амбициите в професията си, престава да обръща внимание на външния си вид. Тя започва непрекъснато да се извинява пред мъжа си, поема всички вини, бои се от него и мисли само за това как да му угоди и да избегне пристъпите му на гняв и раздразнение. Затова първото нещо, което трябва да направи, е да се опита да промени своето поведение. Когато се справи със себе си, тя ще овладее и сложната ситуация.

Договор със себе си

Трудно е да запазиш висока самооценка, ако на всяка крачка те поучават и унижават. Но никой не може да ни нарани и обиди по-силно, отколкото ние самите. Спомнете си колко пъти сама сте се наричала с най-лоши и обидни думи, когато не сте успявала да угодите на мъжа си. А сега си представете, че на ваше място е жена, която вие обичате - дъщеря, майка, приятелка. Какво бихте направили, ако вашият мъж крещи на някоя от тях? Сигурно бихте се хвърлили да я защитавате. Или в краен случай бихте ги успокоявали. Обикновено жените, които живеят с “трудни мъже”, удивително добре умеят да подкрепят другите. Спомнете си как го правите. направете го за себе си. Сключете договор, че ще борите стреса с всички достъпни средства. Без това няма да можете да промените ситуацията към по-добро.

Начини на защита

1. Започнете с наблюдение какви чувства изпитвате, когато вашият партньор избухва. Това може да бъде страх, гняв, потрес, обида, потиснатост, обърканост. А когато мъжът ви започне да ви се кара, мислено си кажете: “Аз сега не усещам нищо.” На пръв поглед това може да ви се стори нелепо, но като започнете да го правите, ще усетите как се справяте с нахлуващите у вас чувства.

2. Обърнете внимание как се държите, когато мъжът ви започне да ви крещи. Почти сигурно е, че вие веднага започвате да се извинявате, да се оправдавате, да се защитавате. “А какво би трябвало да правя?” - ще попитате и ще бъдете права. Продължавайте в същия дух, само че думата “трябва” заменете с “избирам”. Т.е. когато се държите така, мислено си кажете: “Аз сама избрах този начин - да се извинявам пред мъжа си.” В този случай няма така остро да чувствате своето безсилие в ситуацията.

3. Изградете около себе си въображаем, непробиваем стъклен похлупак. Той ще отблъсква всички обидни думи, изсипани от мъжа ви - “мърла”, “лентяйка”, “глупачка”, “егоистка”. Обърнете внимание с какви точно обидни думи ви “бомбардира” той. Когато сте спокойна, им измислете антоними: “чистоплътна, енергична, умна, добра.” Това ще бъде допълнителна “бронежилетка”, която ще ви предпази от поредното нападение.

В атака

Заучете следните фрази и се постарайте те да влязат във вашия речник. Използвайте ги всеки път, когато той ви обижда:

1. Не искам да разговаряш с мен с такъв тон.

2. С крясъци нищо няма да постигнеш.

3. Сега не можеш с нищо да ме изплашиш.

4. Нямам намерение да стоя пред теб и да слушам всичко това.

5. Някога това ми действаше, но сега номерът ти няма да мине.

6. Не позволявам да ме унижаваш така.

7. Аз вече не съм тази, която бях преди.

Бъдете твърди и уверени в себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X