Напишете дума/думи за търсене

Как да обезоръжим детската истерия

Да видиш детето си в истерична светлина не е най-приятната гледка на света. Не знаеш дали да го шамаросаш или да го успокоиш с нежност и грижа. Или и с двете в различен ред.

Детската истерия е състояние, което трябва да се овладява за доброто на всички. Да, на теория е лесно, но когато пожарът на емоциите се разгори до небесата, никой не мисли за теория, а действа с интуиция. Макар да няма универсално правило за справяне с истерията на детето, не пречи да опитате да му помогнете.

1 Запазете спокойствие. „Прехапете” езика си, извийте ръцете си, дишайте дълбоко. Трудно е, но върши работа. Детето вече е загубило контрол и няма нужда от вашата порция. Забравете правилото ”клин клин избива” в този случай.

2 Не крещете и не удряйте. И това не е лесно, спор да няма. Но всеки вик подклажда огъня на истерията отново и отново и я удължава във времето. Истината е, че едно плясване по дупето или крясък може да изненадат детето и то да спре с истеричните прояви. Но това съвсем не означава, че то няма да се върне към тях, когато се опомни от първоначалния шок. По-лошото е, че гневът може да остане да тлее в детето без да има външни проявления. И да избухне отново в първия удобен случай.

3 Игнорирайте. Уверете се, че детето не е в ситуация, която застрашава здравето и живота му и няма опасност да счупи нещо около себе си и просто лишете истерията от внимание. Ако вие сте обектът на детския гняв или усещате, че не може да контролирате своя, обърнете мълчаливо гръб или излезте от стаята, докато бурята премине.

4 Не молете, не подкупвайте, не заповядвайте на детето да се стегне. Така превръщате истерията му в нещо голямо и значимо. В инструмент, с който децата се научават много бързо да си служат.

5 Влезте в ролята на клоун. Направете нещо глупаво и смешно. Детето ще опита да запази градусите на истерията си, но никак няма да му бъде лесно. Никой не може да се смее и да крещи едновременно, нали?

6 Не отстъпвайте от правилата. Не е полезно за детето да не знае, че може да ги счупи с истерия.

7 Не наказвайте детето, когато бурята премине. Самото й преживяване е крайно изморително и изтезаващо за него. Няма нужда от допълнително назидание. И на вас не ви е нужно. Нито на егото ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X