Напишете дума/думи за търсене

Как да не повтаряме грешките на родителите си

Когато създаваме собствено семейство, сме убедени, че никога няма да допуснем грешките на родителите си. Но въпреки това твърде често копираме житейските конфликти, с които са се сблъскавли роднините ни.

Проблеми от детството

Доказано е, че върху поведението на възрастния човек имат влияние не само разумът и волята му, но и програмирани от детството ситуации. Формирането на тези сценарии зависи от поведението на родителите и от нашите ответни реакции. Ако човек не осъзнае въздействието на миналото, продължава упорито да следва тези програми и попада в същите капани, с които са се сблъсквали близките му. Поредица от разводи, бедност, инфантилни деца, които не могат да намерят мястото си в живота... тези и куп други проблеми често се коренят именно в семейната история.

Разбира се, проблемите не са заложени на генетично ниво. И няма никакъв смисъл да обяснявате неуспехите си със съдбата или с действието на „тъмни” сили. Някои психолози съветват да започнете процеса по разплитането на възела с преосмисляне на семейната история. Колкото по-детайлно се запознаете с биографията на членовете на семейството си, толкова по-голяма е вероятността да преодолеете трудностите в собствения си живот. Важно е да разберете с кои ваши роднини и кога точно се е случило събитието, което представлява проблем и за вас. Най-опасната възраст за възникване на повторения на сложни ситуации обикновено е до около 35 години. Когато намерите корените на проблемите си, може да проведете откровен разговор с роднините (разбира се, ако са живи), да ги попитате за мотивите им, да разберете какви стъпки в тази посока са предприемали, за какво съжаляват и за какво – не.

Работа със себе си

Осъзнаването на източника на неуспехите често е фактор, който ще ви избави от усещането за безизходица и обреченост. Това обаче е само първият етап. Следва сериозна работа, за да се избавите от моделите, които като че ли ви заставят да действате по предварително зададени схеми. Започнете с прости въпроси от типа „защо се чувствам нещастен/нещастна”, „защо постъпвам така”, „какво мога да направя, за да променя ситуацията”. Ако не може да се справите сами, не се отчайвайте. Не се обезсърчавайте и ако роднините ви не са в състояние да ви помогнат. Съвременната психология разполага с работещи инструменти, благодарение на които ще намерите ключ към личните си проблемни теми.

Един от тях е методът на семейните констулации, предложен от германския философ и психотерапевт Берт Хелингер за разрешаване на „генетично заложени” житейски трудности. Психологичният тренинг, базиран на този метод, позволява на участниците да погледнат отстрани на проблемната ситуация (конфликти, пристъпи на агресия и т.н.), да видят връзките между елементите в системата и сами да стигнат до решение за корекция в модела на поведение. По този начин се стига до освобождаване от бремето на фамилните грешки и до изработване на лична стратегия за щастлив живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X