Напишете дума/думи за търсене

Как да превърнем детето си в герой

Семейният консултант Стела Даскалова написа новата си книга, в която дава ненатрапчиви съвети на родителите как да превърнат детето си в герой, а не в жертва. Ако родителят непрекъснато се оплаква от живота, работата си, правителството, съседите, няма как да възпита дете – герой, защото то неволно ще заучи неговия начин на мислене.

Ролята на родителите

„Всяко дете се ражда герой, но дали героят в него ще се изяви, или ще бъде смачкан, зависи от много фактори, най-вече от родителите. Много ми се иска тази книга да помогне на повече родители да осъзнаят, че начинът на мислене, който детето заучава от детството си, ще програмира живота му за щастие или за нещастие“, казва Стела Даскалова. Тя обяснява, че щастието е вътрешно състояние, което зависи в много по-голяма степен от нашите убеждения, отколкото от външни обстоятелства. В нашия свят има основно два типа хора – хора с начин на мислене на победители и хора с начин на мислене на жертви. Първите са успешни и щастливи, вторите са с блокиран потенциал за развитие.

На какво да го научим

Ако родителите се отнасят към децата с уважение и им гласуват доверие, ако вярват в неограничения им потенциал и ги поощряват да следват мечтите си, малките ще развият самоуважение и добра самооценка, ще повярват в себе си. Всеки малък герой има нужда да се види като такъв в очите на най-скъпите си същества – мама и татко. Всяко дете жадува за внимание, похвали, безусловна любов и подкрепа, за да придобие убеждението, че може да се справя успешно с предизвикателствата на живота. Другият начин, по който родителите влияят на децата си е чрез собственото си поведение и отношение към живота. За да израснат с мислене на победители, децата имат нужда всеки ден, във всяка ситуация да виждат как родителите им се справят успешно с трудностите, да виждат как всеки проблем има решение. Всеки може да стане успешен, ако промени начина си на мислене. Ролята на родителите е да запазят ума на детето си отворен и чист от предразсъдъците на обществото. И това се случва най-лесно с приятелски разговори за живота и за хората, съвместни преживявания в различни ситуации, повече социални контакти, участия в каузи.

Как да прави света по-добър

Като му показваме всеки ден как ние правим света по-добър, като му разказваме вдъхновяващи истории, като заедно четем биографии на велики личности, като гледаме заедно вдъхновяващи филми, като живеем с каузи и избираме за приятели хора с каузи. Децата се включват в добри дела с огромна енергия и трогателен ентусиазъм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X