Напишете дума/думи за търсене

Как ни манипулират приятелките

Дори и най-добрите приятели понякога нарушават личното ни пространство и ни карат да се чувстваме зле. Ако напоследък все по-често изпитвате раздразнение или дори гняв към най-близките си приятелки, може би е време да се замислите дали не ви манипулират. Кои са най-често срещаните стратегии за „дружеска” манипулация и как да се справите?

Тя винаги знае повече

Всеки човек има пълното право да прави грешки – това е пътят, по който придобиваме опит. Умната и тактична приятелка може да ви подскаже как е най-добре да постъпите в трудна ситуация. Но не и назидателно да ви съветва кой е „единственият правилен” начин. Ако приятелката ви се опитва да ви наставлява постоянно, това е ясен признак за навлизане в личното пространство.

В тази ситуация най-добре е да кажете направо, че предпочитате на действате по своя преценка, като поемате всички рискове от това. Много е вероятно интуитивно да предусещате кое е добро за вас – доверете се на себе си.

Ревност

Ако двете доскоро не сте били във връзка, а сега вие имате партньор, е много вероятно приятелката ви да проявява ревност и да се опитва да ви настрои срещу новия ви любим.

В подобен случай няма смисъл да я обвинявате директно – така само ще си причините ненужни главоболия. Но не се вслушвайте и в опитите й да подцени качествата на мъжа до вас. Най-добре е да не обръщате внимание на манипулациите и да сведете до минимум контактите с нея.

Критикарство

Разумната критика е нещо полезно. Но да слушаш постоянно от приятелката си, че „не можеш да свършиш нищо като хората” е обидно. Тези изказвания обикновено са съчетани с имитация на загриженост, особено пред други хора.

Ако забележите подобна тенденция, смело поговорете с нея и ясно заявете, че безсмисленото критикарство не ви допада.

„Личният ти живот не върви”

Това е един от най-болезнените видове манипулации. И без напомнянето от приятелката си сте осведомени за състоянието на личния си живот. Това, което отличава манипулацията от искреното съчувствие, е набелязването на жертва и стрелянето директно в болните теми. В такъв случай забравете за дипломацията и направо заявете нежеланието си да обсъждате теми, засягащи личния ви живот. Поставете ясни граници и забранете прекрачването им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X