Напишете дума/думи за търсене

3 признака, че приятелката ми завижда

Наскоро изживях тотален вътрешен срив, след като осъзнах, че близка приятелка не е това, за което я смятах през последните 20 години. Кълнях се в нея, в нейните чисти помисли и в нейната безкрайна лоялност. Истината обаче се оказа малко по-различна. Ще се смеете, но истината ми беше подсказана при посещение при астролог. Човекът ме предупреди много сериозно: „Внимавай! Има човек, който е в най-близкото ти обкръжение, който ти завижда.“ Не приех насериозно думите му, докато не започнах малко по малко да виждам сигналите за това, че той беше прав. Консултирах се с приятелка-психолог и записах за вас нейните съвети за това как да разберем, че приятелката ни завижда.

1. Често прави същото, което правите и вие

Тъкмо сте си купили оранжеви обувки и тя след две седмици има оранжеви обувки също. Тук има една тънкост. Ако тя види оранжевите обувки и възкликне най-откровено: „Страхотни са! От къде ги купи? Нали няма да се сърдиш, че и аз ще си взема?“, най-вероятно обувките наистина ужасно много й харесват. Ако обаче тихомълком се сдобие с тях, сякаш дори не е забелязала, че вие вече имате оранжеи обувки, това е сигнал, че този човек не е напълно открит с вас.

Ако често приятелката ви приготвя тортата, която вие сте правили, използва думите, които вие обичате да използвате, стреми се да се хареса на хората, които харесват вас, има голяма вероятност да ви завижда.

2. Изтъква своите предимства и своето благополучие прекалено често

Понякога това ви се струва напълно излишно, но тъй като вероятно обичате приятелката си, я приемате с тези нейни особености. Ако тя твърде често изтъква своите преимущества пред всички останали и парадира със своето благополучие, има огромна вероятност сама да се опитва да се убеди, че това отровно чувство завистта не й е необходимо, защото самата тя притежава всичко.

Завистта не бива да се бърка със злобата. Обикновено хората, които изпитват завист, страдат от някакъв комплекс и чувството, че някой в нещо ги превъзхожда, не им е никак приятно. Те не биха ви навредили съзнателно и въпреки това е добре да бъдете нащрек, ако някой близък приятел не спира да се хвали пред вас.

3. Изпада в дребнави критики и дразнение срещу вас

Обикновено не може да разберете с какво сте предизвикали раздразнението й. Повярвайте, тя също не знае. Дразнението идва от факта, че с нещо, което имате и за което тя ви завижда, вие подсъзнателно я карате да се чувства зле. Вие сте източникът на раздразнение у самата нея и е нормално да си го изкара на вас.

Ако разпознаете тези симптоми у своя приятелка, имайте едно наум. Според психолога всички изпитваме завист, но у някои от нас завистта поражда по-силно негативни чувства. Нормално е да видиш, че приятелката ти си идва заредена и щастлива от пътуване в Италия и да си пожелаеш да ти се случи същото. Нормално е да видиш как красив мъж чака с букет от божури момиче на Попа и да ти се прииска да си на нейно място. Това не означава, че тези представи и желания будят негативни чувства у теб. Но когато познаваш човека, на когото се случва хубавото нещо, често подсъзнателно може да си мислиш, че ти си по-достоен от него да ти се случват такива неща и така се заражда завистта. Обикновено тя спохожда хората с някакъв комплекс – например неособено красивите жени, момичета с по-семпъл произход, отхвърлените в последната си връзка момичета и т.н.

Ако имате такава приятелка, но като цяло тя е добър човек, опитайте да озаптявате напъните си да й се хвалите и така ще намалите и нейните прояви на завист. Защото завистта е неприятна и излишна в едни чисти взаимоотношения, но не е повод да се развали едно истинско приятелство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X