Напишете дума/думи за търсене

Профилактика срещу завист

Свикнали сме да се хвалим, че българският народ се слави с гостоприемството си. Когато обаче няма чужденци наоколо, „под сурдинка” си казваме, че обратната страна на медала в колекцията ни от типични качества е завистта. Затова и типично по български все гледаме да не споделяме за хубавите неща (уж да не ни урочаса някой), да си мълчим, когато става дума за похвала.

Според психолозите завистта е естествено чувство, доколкото на човека е свойствено да сравнява себе си с другите в различни области. Затова и тази емоция няма граници – може да засегне професионалния живот, външността, здравето, щастливия личен живот. На никого не му харесва да му завиждат, но по-чувствителните и деликатни хора реагират особено болезнено. Психолозите издават няколко стратегии как да общувате със завистниците.

Бъдете тактични. Понякога сами не си даваме сметка, че повишаваме самооценката си за сметка на другите. Няма нищо лошо да се похвалите за успехите си, но внимавайте за начина по който го правите, както и за хората наоколо. Да споделите радостта си от радостно събитие е различно от самохвалството. Когато общувате, не обиждайте другите и не ги оставяйте в неловко положение.

Не се оправдавайте. Ако сте чули за себе си фантастични истории, които рязко се отличават от действителността, не бива да изпадате нито в ярост, нито в депресия. Още по-малко успешно е да влизате в конфликт с лицето, което разпространява слуховете по ваш адрес. Твърдо и кратко кажете на завистника, че това, което казва, не е вярно. Не се впускайте в разсъждения и доказателства защо не е вярно. Помнете, че всяко ваше оправдание ще бъде изтълкувано от опонента ви като лична победа. Оставете клюкаря и се върнете спокойно към обичайната си работа.

Опитайте се да се поставите на мястото на завистника. В някои случаи е възможно той изобщо да не е лош човек, но да е нещастен и озлобен към живота. Вие нямате вина за това, но може да се опитате да установите нормален контакт с него и дори да се сприятелите. Ще го направите, като повишите самооценката на събеседника си. Поговорете с него и си изяснете какви са ценностите му – може да се окаже, че споделяте едно мнение по някои въпроси. Непременно му кажете в какво го подкрепяте. Научете какво този човек прави по-добре от вас – например, по-добър е в сметките, готви чудесно, има добър вкус за дрехи. Кажете му искрено, че в това той / тя ви превъзхожда и го помолете да ви научи. Дори и умението да ви се струва излишно, ще накарате събеседника си да се чувства нужен и важен, а пък и новите знания никога не са излишни. Искрено му благодарете за съвета. Трудно е да завиждаш на човек, който ти е благодарен.

Енергийно пречистване. Когато вземате душ вечер, си представяйте, че водата снема от вас цялата суета и негативна енергия, която се е натрупала през деня. Водата пречиства както в буквален, така и в преносен смисъл. Ако се случи да общувате с неприятен човек, веднага след като се разделите с него измийте ръцете и лицето си (ако нямате възможност да вземете душ). Правете го и след посещение на неприятни места или на такива, където има големи струпвания на хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X