Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на детето да се сприятелява

Може би вашето дете винаги е център на вниманието на другите хлапета. Често споменава имената им и ги нарича свои приятели. Все се пазари да го пуснете на гости или да му разрешите да ги кани вкъщи. Може би вашето дете се справя със социалното общуване без драми, а вие може да благодарите на късмета си като родител.

Не всички хлапета са така. Някои са твърде срамежливи, други просто предпочитат да играят насаме, а трети все още се опитват да открият себе си в двете крайности. Психолозите успокояват, че с времето по-свитите деца успяват да преодолеят затрудненията в общуването. Уверете се обаче, че сте направили необходимото, за да е възможно детското приятелство.

Покажете как се прави

Че родителите са ролеви модели за децата си във всяко отношение, две мнения няма. Мъниците се учат, докато наблюдават и имитират. Ако вие водите затворен и по-изолиран начин на живот, нормално е и детето да се държи по сходен начин. Обратното също е в сила.

Съобразете се с предпочитанията на детето

Според вас най-нормално е хлапето да общува с бурната компания на площадката. Истината е обаче, че на вашето общата игра може изобщо да не му е по вкуса. Предложете му общуване с едно или с две деца и вижте дали ще бъде по-активно в сприятеляването.

Отворете широко дома си

При малките е като при големите. Понякога, за да те поканят на купон, първо трябва да си бил домакин. Позволете на детето да кани деца на гости у дома. Ако е по-малко и не проявява интерес, поемете инициативата и организирайте партито вие. Апетитът идва с яденето, този за социално общуване не прави изключение.

Позволете на детето да избира приятелите си само

Сигурно познавате родители, които държат да контролират и този процес според своите виждания и критерии. Някои родители държат децата им да общуват с тези на техните приятели. А малките всъщност въобще не се понасят. Не е и задължително. Имайте това предвид и не насилвайте детето.

Не преигравайте при неразбирателство

Децата често сменят настроенията си и мнението си. Днес Иван може да е пръв приятел на сина ви, утре да не може да понася компанията му за игра. Не прибързвайте с крайните заключения и действия. Оставете момчетата, впрочем момичетата не правят изключения, да се разберат помежду си и кавгата да се разсее от само себе си. Не оставяйте ситуацията без наблюдения обаче. Понякога покрай приятелството на децата може да се промъкне агресия или тормоз, които и собственото ви дете се опитва да прикрие. Ако се колебаете как да постъпите в подобни ситуации, поговорете спокойно и внимателно с детето, а ако се налага, потърсете помощта на специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X