Напишете дума/думи за търсене

Типове приятели, от които нямаме нужда

Приятелството предполага чисти отношения, белязани с разбиране и взаимност. Не винаги обаче това е възможно. Наистина ли имате време и нерви за тези хора в живота си?

Търсят ви само когато имат нужда

Под предлог, че са много заети, тези хора няколко пъти вече са отказвали да се видите, но изведнъж се явява проблем в живота им и мигом се освобождава място в програмата им за вас. Някои са по-хитри и от време на време се правят на заинтригувани от вашите проблеми, защото знаят, че ще имат нужда от вас някой ден. И действително – нещо им се случва, имат нужда да плачат на нечие рамо и изведнъж ставате най-близкият им човек. Нямате място до такъв човек, това не е приятел.

Социалните „приятелства“

Има хора, които са големи „приятели“, когато става въпрос за весело прекарване на маса. Винаги са на линия, когато ги поканите на гости и се виждате главно за забавление. Но когато имате нужда например да пренесете багаж или някой да ви храни котката, докато ви няма, тези „приятели“ се скатават. Това не ги прави лоши хора, просто приятелството е нещо повече от ядене и пиене и добро време, прекарано заедно.

Любопитни и потайни

Все си врат носа във вашите работи, питат ви в подробности за всичко, но мълчат за своите неща. Има нещо нечисто в тяхното отношение към вас, така че внимавайте. По-добре избягвайте потайните хора. Дори да им повярвате, че са ваши приятели, самият факт, че все крият нещо от света, говори за тяхната недостатъчна готовност да бъдат открити и честни. Колкото до любопитството им, има различни видове любопитство и това какъв подарък сте получили от мъжа си или защо сте се скарали с брат си не е сред най-здравословните. Ако имате нужда да го споделите, е едно, но ако е видно, че не ви се говори за това, добрият приятел не бива да ви подлага на разпит.

Не се съобразяват с вашата душевност

Да, всички хора сме различни, но имаме пълното право да очакваме от приятелите си да разбират нашата душевност и да се съобразяват с нея. Например вие имате травма, свързана с родителите си, някакво ухапване от куче или пък комплекс на тема външния си вид, а този човек напълно осъзнато чопли раната ви. Или вие носите чувствителна душа, а той е груб с вас. И не, не става въпрос, че целият свят трябва да се съобразява с чувствата на един човек, но когато приятел не го прави за приятеля си, нещата са ясни – това просто не е приятел.

Дърпат ви назад

Животът е постоянни крачки по посока напред, но има хора, които не желаят да го приемат. Ако дърпат и вас, не ги избирайте за приятели. Приятелите трябва да се подкрепят именно в това да вървят все напред, да се развиват. Затъването в спомени, меланхолията и негативизмът са нежелателни, ако искате да напредвате в което и да било отношение. Често се случва така, че единият приятел започва да изгражда живота си – бори се за някаква кариера и стабилност, създава семейство, продължава да учи, има нужда от нови запознанства и предизвикателства, докато неговата дружка предпочита да застине на едно място – работи компромисна работа, живее в компромисна връзка и не изпитва желание за нищо. Ако не можете да помогнете на такъв човек, поне не му позволявайте той да пречи на вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X