Напишете дума/думи за търсене

Могат ли мъжете и жените да бъдат просто приятели

В по-голямата част от човешката история мъжете и жените са живели в „различни” светове. Различията са свързани най-вече със социалния им живот.

В примитивните времена мъжете са излизали с други мъже да ловуват, а жените оставали у дома, приготвяли храната и се занимавали с „женска работа”.

Нещата днес стоят малко по-различно. Мъжете отново се движат в своите мъжки компании, пият бира, гледат мачове и играят карти, докато доста от жените обикалят с приятелки по магазините или седят в козметичните салони с часове.

В днешно време двата пола се сблъскват много по-често от преди. Още от детската градина, училището, университета и понякога и в работата си, мъжете и жените имат равен статус и равни права. Общуват много повече помежду си, отколкото в миналото и доста често се формират междуполови приятелства.

Изследователи от Университета в Уисконсин изследвали 88 двойки от мъжки и женски пол, които твърдели, че са само приятели. Двойките обещали един пред друг, че ще се въздържат от обсъждане на изследването, след като напуснат лабораторията. След това те били разделени и им били зададени поредица от въпроси. Някои от тях били свързани с техните романтични чувства към своя приятел от срещуположния пол.

Учените установили, че докато повечето от жените не са били привлечени от техните мъжки приятели, мъжете обикновено имат романтични чувства към своите приятелки. Освен това мъжете погрешно смятали, че чувствата им са взаимни. Изводът от изследването е, че жените обикновено мислят, че двата пола могат "да бъдат само приятели", докато мъжете тайно се надяват, че имат шанс взаимоотношения им да прераснат в нещо повече.

Това не означава, че приятелствата между жени и мъже са невъзможни

Социолозите са документирали, че мъжете и жените наистина могат да бъдат само приятели и че всъщност има ползи, които идват с междуполовите другарства. Например да получиш съвет от другата страна, когато си се скарал с партньора си. Или съвети как да привлечеш най-лесно някой от срещуположния пол.

Междуполовите приятелства стават все по-трудни след гимназията

В началното училище? Няма проблем. В гимназията? Обикновено е доста естествено и лесно. В университета? Пак е доста лесно, въпреки че повече недоразумения възникват от това дали сте наистина "само приятели." Но тези приятелства стават все по-трудни в зряла възраст.

Причината е, че ако сте омъжена или в сериозна връзка, да имате най-добър приятел от срещуположния пол, става по-неестествено. Все пак някои жени споделят, че имат чудесен приятел, с когото излизат често, а мъжете им нямат нищо против. Проблемът с такива прокламации е, че те обикновено се правят, когато нечий брак е солиден и върви чудесно. Любовта е толкова силна, че идеята партньорът ви да има романтични чувства към приятелката си изглежда напълно извън сферата на възможното. И все пак много твърди бракове започват от силни приятелства.

Имайте предвид, че ако чувствата между двама души са несподелени, това често може да доведе до гняв и безсилие. А вашият приятел може да се превърне във враг.

Все пак мъжете и жените могат ли да бъдат само приятели

Сигурно. С уговорки. В края на краища хората са различни индивиди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X