Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем токсичните приятели

Случвало ли ви се е приятелите да ви се качат на главата? Напоследък често се оказвам в подобна ситуация и осъзнавам, че общуването с близък приятел може да е доста по-разрушително от раздяла с гадже, например. Важното е да разпознаем токсичните си приятели и да се спасим навреме. Кои са най-характерните им черти?

Приятелството се превръща в състезание

Да споделяте постиженията и да се радвате на успехите на приятелите си е нормално. Но традиционните срещи за питие след работа не бива да се превръщат в панаир на суетата. Ако всеки път преди да се видите с даден приятел несъзнателно си подготвяте резюме на заслугите, победите и придобивките, трябва да се замислите. Много е важно и как приятелят (или приятелката) ви се държи, когато сте претърпели неуспех - ако се самоутвърждава за ваша сметка, трябва да се замислите.

Ревност

Позицията „Или аз, или тя (той)” е горе-долу приемлива в детската градина. Но при зрели хора подобни ултиматуми, ревност и опити за контрол изглеждат, меко казано, странно. Имате право да си живеете живота без да се оправдавате пред никого.

Всичките ви срещи завършват с махмурлук

Всички имаме приятели, с които се забавляваме чудесно. Но ако всяка ваша среща се превръща в безпаметен запой, а на сутринта страдате от главоболие, това може би е тревожен сигнал. Не е задължително да се разделите с другарчето си по веселби, просто опитайте да се държите по-осъзнато - това ще е полезно и за двете страни.

Задължават ви да играете на мълчанка

Приятелските (както и любовните) отношения са смислени, когато партньорството е пълноправно - не само в материален, но и духовен и интелектуален план. Ако по време на разговор обсъждате със себеседника си само теми, които са интересни за него или пък изобщо не успявате да вземете думата, приятелят ви просто ви е объркал с психоаналитик. А тези услуги се заплащат.

Споделяте само лоши новини

Приятелството, както и бракът, се крепи на това, че сте заедно и в бокла, и в радост. Ако си споделяте само лоши новини, а за добрите се обръщате към някой друг, значи нещо не е наред. Може би се страхувате, че ако споделите нещо хубаво, ще последва критика, обезценяване или опит за съревнование. Но при всички положения е лош знак.

Приятелят ви клюкарства

Между обсъждането на общи познати и осъждането им има огромна разлика. Ако приятелят ви обича да се рови в чуждите мръсни ризи, трябва да се замислите можете ли да му имате доверие. Вероятно и вашите тайни се разнасят пред други хора, при това в преувеличен вид.

Преди среща се чувствате некомфортно

Ако нямате никакво желание да се видите със съответния човек, а мисълта за случайна среща по-скоро ви плаши, отколкото ви радва, това не е просто тревожен сигнал, а сирена, че трябва спешно да се евакуирате от това приятелство.

Сред среща се чувствате изцедени

Приятелите трябва преди всичко да ни вдъхновяват, подкрепят и мотивират. Ако приятелството се е превърнало в бреме и продължавате да държите на него само от носталгия, най-добре съберете смелост и сложете край.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X