Напишете дума/думи за търсене

7 признака, че се нуждаем от незабавно емоционално изцеление

Чувствате ли се психически, емоционално и духовно здрави? Ако не знаете отговора, тогава продължете да четете, за да разберете кои са симптомите, които ви подсказват, че се нуждаете от емоционално изцеление.

Всеки от нас е изпитал различни нива на емоционална болка под формата на детска травма, неподходящи връзки и трудни преживявания в живота. Всички тези травмиращи събития често могат да ни накарат да избягваме емоциите си и в крайна сметка да се превърнем в ранени души.
Опитваме се да живеем живота си възможно най-добре, но въпреки това всички тези спомени и потиснати емоции водят до определени проблеми с емоционалното и психичното здраве.

Когато една травма остане нелекувана, тя може да разруши много аспекти от живота ни.
Емоционалното изцеление може да ни позволи да подредим хаоса в ума, тялото и духа си, да се сблъскаме с трудни емоции от миналото и да постигнем цялостно благополучие. Въпреки това може да започнете лечебния процес само когато сте наясно със своите психологически, емоционални и духовни проблеми, които изискват изцеление.

Признаци, че имате нужда от емоционално изцеление

1. Мислите отрицателно
Имате навика да мислите негативно през повечето време. Имате чувството, че сте попаднали в цикъл на песимизъм и негативност, в който умът ви винаги първо се фокусира върху най-лошия сценарий. Трудно е да бъдете оптимисти и не вярвате, че може да ви се случат добри неща.

2. Вече не сте интуитивни
Нашите инстинкти и интуиция често ни ръководят и ни показват правилния път, когато ни е трудно да се ориентираме през предизвикателствата на живота. Те ни позволяват да прогнозираме и възприемаме резултатите предварително. Въпреки това миналата емоционална болка и травма често могат да блокират интуитивните ни способности.

3. Липсва ви доверие, състрадание и съпричастност
Чувствате ли, че вече не може да се доверите на други хора? Трудно ли ви е да сте съпричастни и състрадателни? Трудните преживявания и срещи често могат да променят нашите мисли, вярвания и възприятия. Но когато позволите на емоциите си да контролират живота ви, ще загубите контрол над себе си. Трябва да сте настойчиви и да поемете отговорност за себе си. Трябва да се доверите на близките си, тъй като те могат да ви насочат и да ви извадят от този цикъл на негативност.

4. Прекалявате с мисленето
Когато имате нужда от емоционално изцеление, умът ви е склонен да преуморява през цялото време. Започвате да преосмисляте всичко отново и отново, докато отчаяно се опитвате да се разсеете от мисълта за това, което всъщност ви притеснява. Докато избягвате да се сблъсквате с трудни мисли и емоции, умът ви започва да се претоварва и се чувствате стресирани и тревожни излишно. Тогава това може да повлияе на работата ви, отношенията ви и личния ви живот.

5. Реагирате по-бурно
Усещате ли, че сте по-тревожни, с колебливи настроения, раздразнени и ядосани от обикновено? Това е знак, че се нуждаете от емоционално изцеление. Когато се справяте с емоционалната и психологическата травма, изпитвате затруднения с контрола на емоциите си. Ще станете по-развълнувани, ядосани и неспособни да се успокоите. Реагирате агресивно при най-малката „провокация“, без дори да обмисляте как вашите реакции могат да наранят другите.

6. Имате трудности да пуснете ненужното да си отиде
Склонни сте да се хващате като удавник за сламка за мисли, вярвания, емоции и спомени, които вече не ви служат. Вместо да пускате негативни мисли и емоции, вие отчаяно държите на тях, дори когато сте наясно, че те стават разрушителни. Но само като пуснете емоции като страх, завист и гняв, най-накрая може да започнете да контролирате своите чувства, мисли и поведение. Вместо да избягвате трудните си емоции, признайте и ги приемете като част от себе си. Това ще ви помогне да започнете процеса на пускане.

7. Чувствате се депресирани
Истинското емоционално изцеление ще започне едва когато осъзнаете проблемите и признаете, че сте наранени. Когато се чувствате прекалено тревожни, стресирани и депресирани през повечето време, това означава, че трябва активно да започнете да се лекувате. Колкото по-ранени сме, толкова повече депресия може да започне да ни осакатява.

Ето някои други признаци, за които трябва да внимавате

• Някои неща като думи, песни, места често действат като емоционални спусъци и отварят стари рани
• Склонни сте да реагирате през повечето време, тъй като смятате, че става въпрос за по-дълбок проблем
• Имате затруднения да прощавате на другите и сте склонни да се цупите по-дълго, отколкото трябва
• Някои спомени от миналото продължават да се възпроизвеждат в ума ви постоянно
• Чувствате се несигурно, което се отразява на вашето самочувствие и самоувереност
• Склонни сте да страдате от определен когнитивен дисонанс
• Имате трудности да поддържате отношенията си със семейството и партньора си
• Чувствате се в капан в едно и също монотонно ежедневие всеки ден
• Чувствате се тревожен и претоварен през цялото време
• Имате вътрешно усещане, че нещо трябва да се промени във вас и в живота ви
• Страхувате се да живеете пълноценно живота си, тъй като чувствате, че нещата ще се влошат, когато го направите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X