Напишете дума/думи за търсене

Трите неизказани тайни на това да бъдем позитивни

Един стар куплет на хинди казва „jaisi mati waisi gati“. Това означава, че качеството на ума ви определя качеството на живота ви. Положителните мисли създават щастлив и добър живот, а мислите, пропити с негативни емоции, намаляват качеството на живота.

Научната общност също стигна до подобни заключения. Всъщност проучванията показват, че оптимистите имат по-дълъг живот, по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и по-силна имунна функция. Положителната перспектива се свързва с по-добро изпълнение на работата, както и със способност да се справяте с различни обстоятелства и събития в живота с по-голямо спокойствие.

С ума не може да се борави от нивото на ума. Това е дълбоко разбиране и с неговото осъзнаване е по-лесно да се развие позитивно психическо отношение. А позитивността е само на три крачки от всекиго. Самото осъществяване на тези стъпки може да донесе така необходимия обрат във вашия подход към живота.

Положителната психическа нагласа може да бъде вашата котва и е възможно да развиете положителна перспектива, когато знаете какво да правите, когато негативните мисли ви бомбардират, как да промените навика си да виждате само негативното и как да имате висока прана (жизнена сила и енергия).

1. Не противодействайте на отрицателните мисли с думи

Как да останем позитивни е подобен въпрос като това как да намалим негативните си мисли. Първото естествено нещо, което често се опитваме да направим, е да противодействаме на отрицателните мисли с положителни думи. Но това има краткосрочен ефект. Нашите негативни мисли се връщат за нула време. Втората най-често срещана реакция на негативни мисли е потискане или гняв от начина, по който те ни нападат без предупреждение. Все едно всяка мисъл изисква разрешение, преди да дойде.

Съществува обаче и трети начин - по-рядко срещан, но значително ефективен - той е да не се прави нищо. Мълчете и просто наблюдавайте мислите си. Подобно на това как калта се утаява във водата естествено, мислите ви също ще го направят. Когато замълчите и наблюдавате мислите си, те автоматично ще загубят хватката върху ума ви.
Ако не можете да ги наблюдавате, спрете да им придавате значение. Те просто ще изчезнат.

2. Променете навика си да виждате негативното

Много от нас са свикнали да виждат негативното в другите и да го пазят в паметта си, сякаш това е вечната истина. Пренебрегваме вероятността нашето възприятие да бъде погрешно. Може би нашите пристрастия не ни позволяват да видим пълната картина. Или може би е навик за нас да забелязваме негативното.

Решението за това е да обърнем съзнателно нашия навик. Вместо да търсите нещо, за което да се оплаквате, потърсете нещо друго, на което да се зарадвате и което да похвалите.

3. Увеличете нивото на прана за положително психическо отношение

Когато умът е развълнуван или тъжен, ние сме склонни да бъдем по-негативни във възгледите си. Изведнъж следващият човек изглежда дразнещ и ситуацията ни в живота изглежда по-неблагоприятна. Но ако променим състоянието на ума си, нашите перспективи също се променят.

Според аюрведа начинът да направим ума по-позитивен е да увеличим нивото на прана или жизнената енергийна сила в тялото. По-малко прана в тялото създава възбуда, тъга и напрежение. Докато по-високото ниво на прана гони негативните емоции и поражда положителна психическа нагласа.

Как да увеличим праната?

Праната идва през петте елемента на природата. Можем да увеличим праната чрез съответния земен елемент, като живеем сред природата (например ходим често на къмпинг), ходим по земята боси, докосваме земята (градинарство), прегръщаме дървета, гледаме планини, ядем прясно набрани плодове и зеленчуци, живеем в естествени къщи и преди всичко зачитаме природата.

Пиейки чиста вода, която не съдържа химикали и токсини, ние увеличаваме нашата прана чрез елемента Вода. Плуването в океани, реки, потоци също увеличава праната.

Прекарването на време на открито под слънчевите лъчи или дори честото отваряне на прозорци и врати, за да влезе слънцето, увеличава праната през елемента Огън. Също така е важно да пиете топла вода и да ядете топла храна.

Основният източник на прана е чрез дишането (Въздушният елемент). Постоянната практика на пранаяма (дихателни упражнения), вдишване на чист въздух, живот на чист въздух, проветряване на стаите и стоене далеч от замърсена среда са някои от начините да увеличим праната.

Петият елемент е етерният – пространството, и е свързан с мислите. Всички живеем в океан от мисли. Пеенето на мантри, търсенето на положителна атмосфера (например места за поклонение) и поддържането на добра компания (сатсанга) увеличават праната и ни помага да се свържем с по-висока вибрация на мисленето.

3 дихателни упражнения от Индия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X