Напишете дума/думи за търсене

3 дихателни упражнения от Индия срещу замърсения въздух (видео)

За съжаление замърсеният въздух е проблем, който често излиза на дневен ред и у нас. В Индия, където това е ежедневие, са измислени няколко упражнения, за които йога гурутата твърдят, че помагат да се освобождаваме от токсините, навлизащи в белите ни дробове заради въздуха в големия град.

1. Bhastrika

Това дихателно упражнение не само подпомага детоксикацията на организма, но също така помага за осигуряване на енергия на тялото. Според индийските йога специалисти Bhastrika не дава шанс на замърсителите да останат в тялото за дълго. Те излизат, преди да са се оталожили в организма. Хората, които имат астма или друго заболяване, което предполага проблеми с дишането, трябва да практикуват тази техника под ръководство.

1. Седнете с изправен гръб, отпуснете раменете си, поемете няколко пъти дълбоко въздух от носа си. С всяко вдишване разширявайте корема.

2. Издишвайте рязко през носа си. Това вдишване и издишване трябва да става бързо и насечено.

3. Уверете се, че дъхът идва от диафрагмата ви; дръжте главата, врата, раменете и гърдите неподвижни, докато коремът ви се движи навътре и навън.

Вижте видеото: 



2. Kapalbhati

Най-добрият избор на всеки практикуващ йога, това е едно от най-полезните дихателни упражнения, които помагат за детоксикацията на цялата ви система. За хора, страдащи от задух, това упражнение помага за изчистването на всички токсини от фронталния мозък и белите дробове. Ето основните стъпки за него:

1. Седнете изправени с кръстосани крака.

2. Поемете дълбоко въздух от корема и издишайте бързо и внезапно, издавайки звук, докато издишвате. Съсредоточете се върху издишването със сила, а не върху вдишването.

3. Когато издишвате, изтеглете коремните мускули едновременно навътре. Коремът ви трябва да се повдига при вдишване и да се сгъва при издишване.

4. Продължете 10 минути, а след това отпуснете тялото си.

Kapalbhati включва серия от динамични издишвания, последвани от леки и внимателни вдишвания. Практикуването му редовно може да повиши енергията и да помогне за прочистване на дихателната система. Укрепва коремните мускули, увеличава притока на кислород и дори може да подобри храносмилането.

Вижте видеото:

Често не се направи разлика между Kapalbhati и Bhastrika. Основната разлика се крие в дихателната техника. Kapalbhati се нарича още техника на кихане и се прави чрез стомаха. Bhastrika, от друга страна, включва учестено дишане през гърдите. Докато практикувате Kapalbhati, акцентът винаги е върху издишването. Bhastrika придава еднакво значение както на вдишването, така и на издишването.

3. Agnisar Kriya

Терминът означава стимулиране на храносмилателния огън. Основната цел на Agnisar е да засили метаболизма и да гарантира правилното функциониране на всички коремни органи.

1. Седнете в удобна поза, поставете ръцете на коленете си и прегърбете раменете нагоре.

2. Вдишайте дълбоко и задръжте дъха си. Докато задържате дъха, наведете глава напред и се опитайте да докоснете брадичката до гърдите.

3. Издърпайте корема навътре (сякаш с вакуум в гърдите, като го приведете възможно най-навътре). Сега направете точно обратното, като разширите максимално стомаха си. Повторете 10 пъти, преди да поемете въздух.

4. Вдишайте и отпуснете раменете бавно.

Упражнения, които облекчават дишането при COVID-19.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X