Напишете дума/думи за търсене

До какво води прекалената влага у дома

За да разберем по-добре въздействието на въздуха в помещенията върху нашето здраве, трябва да вземем предвид количеството въздух, което дишаме на ден. Средно човек консумира 2 кг храна и вода на ден, но вдишва 15 кг въздух на ден (12 000 литра). Следователно въздействието на въздуха върху здравето е повече от очевидно.

90% от времето си прекарваме на закрито, така че по-голямата част от въздуха, който дишаме, идва от вътрешна среда. Ние прекарваме много време в домовете си - 55% от общия прием на храна, вода и въздух през целия ни живот се състои от въздух на закрито.
Индивидуалните или комбинирани ефекти на много съединения във въздуха в помещенията върху човешкото здраве не са напълно изяснени, но големи изследователски проучвания показват, че качеството на въздуха в помещенията има важно влияние върху здравето на хората в сградите.

Професор Ян Сундел от Международния център за вътрешна среда и енергия в DTU (Техническия университет в Дания) казва, че „има все повече доказателства, че вътрешната среда, особено влажността и вентилацията, играят важна роля за общественото здраве и че икономическите ползи за обществото от подобряване на вътрешната среда далеч надхвърлят разходите“.

Имайте предвид, че човешки дейности като почистване, готвене и къпане добавят влага към въздуха в помещенията, в резултат на което въздухът на закрито съдържа повече влага от въздуха на открито. Дейностите на четиричленно семейство обикновено добавят десет литра вода към въздуха в помещенията на ден.

Преки ефекти от прекалената влажност върху организма ни

Независимо дали сме на закрито или на открито, твърде много влажност, съчетана с високи температури, може да доведе до прегряване на телата ни. Когато това се случи, последствията може да бъдат опасни.

Чудили ли сте се защо горещият, лепкав и влажен въздух ви е много по-неприятен от горещия, сух въздух? Това е така, защото влажността възпрепятства способността на тялото ви да регулира телесната температура и да се охлажда. Твърде много влажност може да доведе до повишаване на телесната температура.

Ето как работи това накратко. Когато температурите станат твърде високи, тялото ви има защитни механизми, които се задействат, за да поддържат вътрешната ви температура стабилна. Те включват:

  • изпотяване
  • засилено дишане
  • променено кръвообращение

Изпотяването е силно затруднено от твърде високата влажност във въздуха. То охлажда тялото, когато влагата се изпарява от кожата. Когато обаче въздухът вече е наситен с водни пари (както е когато нивата на влажност се повишат до 70 процента и нагоре), потта не може да се изпари. Така че вместо да се охладите, вие прегрявате.

В този момент тялото е принудено да прибегне до други средства, за да се опита да се охлади. Ето защо може да забележите, че дишате по-бързо, а сърцето ви изпомпва повече кръв към крайниците и по-малко към вътрешните органи и мозъка. И започвате да се чувствате уморени. Може да усетите дори замаяност, а някои хора дори припадат. Може също да почувствате мускулни крампи, особено в краката. Със загубата на течности, сол и електролити тялото прегрява. В крайна сметка, ако тялото ви не може да поддържа температура, може да развиете топлинно изтощение или топлинен удар, което може да бъде фатално.

Косвените ефекти от високата влажност върху нашето здраве

Въпреки че преките ефекти от прекалено висока влажност и топлина може да бъдат неприятни, в повечето случаи ще знаете, че сте в опасност и ще намерите начин да се охладите. Непрякото въздействие на високата влажност обаче може да бъде по-коварно. Влажността може да е причина за редица заболявания.

Бактериите и вирусите се задържат във влажни условия

Прекарването на време в среда с твърде висока влажност може да ви разболее от респираторни инфекции. Бактериите и вирусите, които причиняват болести, процъфтяват и растат във въздух, който е с над 60 процента относителна влажност.

Нещо повече, влажният въздух кара тези замърсители да останат във въздуха за по-дълъг период от време, преди да се утаят върху повърхностите. Така че, когато сте във влажен офис и хората кихат и кашлят навсякъде около вас, тези неприятни микроби се залепват и размножават. И е по-вероятно да ги вдишате.

Твърде високата влажност води и до развитието на акари и гъбички, два от най-лошите причинители на алергии.

Известно е, че мухълът и гъбите изострят респираторните състояния като астма. Дори хора, които обикновено нямат алергии или астма, могат да получат реакции на свръхчувствителност от гъбички, които растат в условия с твърде много влажност. Повечето от тези микроорганизми растат като луди при относителна влажност над 75%.
Дори и да не ги виждате, те могат да присъстват в бани, кухни, килими, мебели и плочки.

Органичните замърсители като бактерии, плесени и акари не са единствените неща, от които трябва да се притеснявате. При висока влажност от килимите и мебелите у вас във въздуха започват да се отделят химикали като формалдехид. Дори ниското излагане на контакт с тези химикали може да накара хората да получат дразнене на кожата, очите и гърлото, както и дихателни симптоми.

Този проблем се увеличава с изграждането на по-енергийно ефективни сгради, които може да имат ниски нива на вентилация на чистия въздух. Ето защо е толкова важно за съвременните сгради да поддържат подходящи нива на влажност за добро качество на въздуха в помещенията.

Утре ще ви разкажем кои са основните причинители на високата влажност, както и как да се справим с нея.

Как да разберем дали живеем в болна сграда

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X