Напишете дума/думи за търсене

Горещите бани и сауни - полезни ли са за сърцето?

Хората, които често правят сауни или взимат горещи бани, може да намалят риска от сърдечни проблеми. Но бъдете внимателни, ако имате ниско кръвно налягане.

Къпането в гореща вана и престоят в сауна може да бъдат много приятни начини за релакс. При редовно практикуване се счита, че могат да помогнат за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

„Високите температури в топла вана или сауна карат кръвоносните ви съдове да се разширяват, което понижава кръвното налягане“, казва д-р Адолф Хътър, професор по медицина в Харвардското медицинско училище. Обемът на кръвта, която сърцето ви изпомпва, също ще се повиши, особено в гореща вана. Това е резултат от налягането на водата върху тялото, което увеличава натоварването на сърцето, обяснява той.

Японският опит

Неотдавнашно проучване от Япония, където къпането във вана е вкоренено в културата, проследи повече от 30 000 души в продължение на около 20 години. В началото на проучването участниците отговаряли на въпроси относно общото им здравословно състояние и навици за къпане, включително предпочитаната температура на водата (хладка, топла или гореща). Изследователите ги разделили на три групи: тези, които се къпят с горека вода във вана два или по-малко пъти седмично, три до четири пъти седмично или ежедневно или почти ежедневно. Около 72% казват, че са се къпали почти ежедневно във вана с гореща вода.

В сравнение с хората, които се къпят по-малко от два пъти седмично във вана, тези, които се къпят почти всеки ден, имат 28% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и 26% по-нисък риск от инсулт. Това е резултатът от изследването, като са взети под внимание и други фактори, които влияят върху здравето на сърцето, като диета, упражнения и тютюнопушене. 

Финландският опит

Финландската традиция на къпането в сауна датира от хиляди години. Средно финландците вземат сауна два или три пъти седмично, като остават в облицованите с дърва стаи с горещ и сух въздух до 20 минути. През 2018 г. екип от финландски изследователи публикува преглед на ползите за здравето от къпането в сауната в Mayo Clinic Proceedings. Няколко проучвания свързват честото използване на сауна (четири до седем пъти седмично) с понижаване на кръвното налягане и намален риск от сърдечно-съдови заболявания, включително внезапна сърдечна смърт и инсулт. Според авторите тези ползи могат да произтичат от по-добрата функция на кръвоносните съдове, подобрените нива на холестерол и по-малкото възпаления, наблюдавани при честите потребители на сауна. Но също така е възможно да са свързани с това, че в сауната човек се отпуска и успява да релаксира истински. 

Консултирайте се с лекар

Както сауните, така и горещите бани (или горещи вани) изглеждат безопасни за хора със стабилни сърдечни състояния и дори лека сърдечна недостатъчност. Но хората с нестабилна гръдна болка (ангина), лошо контролирано високо кръвно налягане или други сериозни сърдечни проблеми трябва да ги избягват.

„Хората на възраст над 70 години, чието кръвно налягане е ниско, също трябва да бъдат особено внимателни“, казва д-р Хътър. Ако водата във ваната е прекалено гореща, кръвното ви налягане може да се понижи твърде много, което може да ви накара да се чувствате замаяни, обяснява той. Най-добре влизайте бавно в горещата вода, за да може тялото ви да се настрои постепенно", съветва докторът.

Типичната температура на финландската сауна е около 80°C. Стойте не по-дълго от 15 до 20 минути и по-кратко, ако имате ниско кръвно налягане. Ако започнете да чувствате замаяност, излезте извън сауната. Също така е добра идея да се охлаждате постепенно; не излизайте направо на открито в студено време. И накрая, изпийте няколко чаши вода след това, за да попълните течностите, загубени от изпотяване.

3 вида сауна и ползата от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X