Напишете дума/думи за търсене

Лекари разчитат на тази добавка като превенция и лечение на лек COVID-19

Растителният флавоноид кверцетин, открит в каперсите и зеления чай, се разглежда от все повече лекари като потенциална спомагателна терапия за пациенти с COVID-19. Някои от тях го предписват като превенция и го добавят в лечението на доказано заразени с вируса.
Привържениците на добавката казват, че тя може да бъде част от схемата на лечение заедно с интервенции като ремдезивир или реконвалесцентна плазма и че нейната наличност без рецепта и относително добрият профил на безопасност служат като предимства.

Скептиците го виждат като поредната малка молекула, в която изследователите са инвестирали прекалено много надежди.

Кверцетинът отдавна е оценяван за потенциалните му защитни ефекти срещу рак, сърдечни заболявания и др. Той също така играе роля за улесняване на транспортирането на цинк през липидните мембрани, напомня Самюел Ф. Янук от Програмата за интегративна медицина в Медицинския факултет на Университета в Северна Каролина.

"Това не е странно или експериментално вещество и имайки предвид, че има тези потенциални важни биологични роли, мисля, че си струва да бъде разгледано като част от цялостната стратегия", казва Янук.

Доказано е, че кверцетинът предотвратява навлизането на вируси и намалява цитопатичните ефекти на много вируси, включително на риновирус и полиовирус. В проучване върху животни през 2016 г. гризачите, на които се прилага кверцетин, преди да бъдат изложени на смъртоносно натоварване от вируса на Ебола, оцеляват.

COVID-19 е свързан с високи нива на интерлевкин-6, изчерпани нива на интерферони и цитокинова буря, която уврежда тялото и е свързана с дихателна недостатъчност, казва д-р Рубен Колунга Бианкатели от Университета Old Dominion в Норфолк, Вирджиния, и автор на първата статия за кверцетин и витамин С като потенциална терапия за лечение на SARS-CoV-2.

Изследователите предполагат, че витамин С трябва да се прилага заедно с кверцетин, тъй като той може да рециклира окисления кверцетин, произвеждайки синергичен ефект и подобрявайки антивирусната способност на кверцетина, добавя Бианкатели.

Д-р Хасан Онал и негови колеги проведоха открито рандомизирано контролно проучване в Турция, изследващо ролята на кверцетина в борбата с COVID-19. В проучването 95 пациенти с COVID-19 получават доза от 1000 mg активна терапия, а 113 здравни работници получават доза от 500 mg като профилактика. И при едните, и при другите кверцетинът се прилага с витамин С и бромелаин.

Към март т.г. не са регистрирани случаи на COVID-19 сред здравните работници, приемащи профилактичен кверцетин, и не са наблюдавани смъртни случаи сред пациентите с COVID-19, които са били на лечение с кверцетин, съобщава Онал. В проучването обаче няма активна сравнителна или плацебо група и пациентите на кверцетин сами са избрали лечението, добавя изследователят.

Д-р Пол Е. Марик, шеф на белодробното отделение към Медицинското училище в Източна Вирджиния в Норфолк, също включва кверцетин в протокола за COVID-19 за профилактика и леки до умерени случаи. Специалистът признава, че ефектите от добавката са базирани на стабилни научни факти, но за съжаление липсват сериозни клинични проучвания. Така или иначе добавката е потенциално полезна, безопасна и евтина, затова д-р Марик казва, че няма какво да се губи.

Като се има предвид антивирусната активност, която е демонстрирана в предклинични данни, би било разумно кверцетин да се има предвид за лечението на COVID-19, коментира д-р Дейвид М. Аронов от университета Вандербилт в Нешвил, Тенеси, но първо според него трябва да бъде подложен на строго клинично проучване.

Така че да, има надежда кверцетинът да е помощник в борбата с коварния вирус, но не бива да се взима без консултация със лекар.

Пълно ли е възстановяването от COVID-19?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X