Напишете дума/думи за търсене

Колко време сме заразни с COVID-19

Много хора си задават въпроса кога биха могли да се върнат към нормалните си социални контакти, ако са прекарали коронавирус. Генерално правилото е следното:

10 дни от появата на първите симптоми не би трябвало да сме заразни. Но трябва да са минали и поне 24 часа без температура и без използване на лекарства за намаляване на температурата.
Също така е важно и другите симптоми на COVID-19 да се подобряват. Само загубата на вкус и обоняние може да продължи седмици или месеци след възстановяване и не е необходимо тя да забавя края на изолацията.

Имайте предвид, че тези препоръки не се отнасят за лица с тежък COVID-19 или със силно отслабена имунна система. Тези хора трябва да следват указанията на лекуващия лекар. Но обичайно е добре да бъдат изолирани 20 дни.

Ако сте изкарали COVID-19 без симптоми

Ако продължавате да нямате симптоми, учените предполагат, че не сте заразни 10 дни след положителния ви тест.

За всеки, който е бил около човек с COVID-19

Всеки, който е имал близък контакт с някой с COVID-19, е добре да остане вкъщи 14 дни след последната си среща с това лице.
Ако обаче сте изкарали COVID-19 през предходните 3 месеца и нямате никаква симптоматика през първите 3-4 дни от контакта, може да не се изолирате.

За съжаление има данни за реинфекция с този вирус, затова е добре да се пазим и да пазим другите независимо от обстоятелствата. Носете маска на закрити пространства, спазвайте дистанция навсякъде – в офиса, на спирката, в магазина, и се грижете за организма си със здравословна и силна храна, а за психиката си – с разходки, повечко време на слънце, хубави емоции и вяра, че ще преодолеем това препятствие.

Кой страда от дълъг COVID

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X