Напишете дума/думи за търсене

Как този малък уред ни помага при COVID-19

След като работи 10 дни в болница Bellevue в Ню Йорк, д-р Ричард Левитан решава да сподели наученото за Covid-19. Твърде много пациенти се появяват в болницата с опасно ниски нива на кислород, което ги излага на риск от тежки усложнения. Но обикновена домашна машинка, наречена пулсоксиметър, може да помогне на пациентите да потърсят помощ по-рано, казва той. „В болницата, когато се опитвам да реша кого да изпратя у дома, важна част от критерия е: „Каква е вашата сатурация и какъв е вашият пулс?“, казва д-р Левитан. „С пулсов оксиметър и термометър хората може да бъдат подготвени и диагностицирани в ранен етап.“

Мненията на здравните специалисти са разделени относно това дали трябва да се препоръчва широко наблюдение у дома с пулсов оксиметър по време на Covid-19. Изследванията на надеждността показват смесени резултати и има малко насоки как да изберете правилния уред. В същото време много лекари съветват пациентите да си да ползват такъв, превръщайки го в помощно приспособление по време на пандемията.

Какво е пулсов оксиметър?

Импулсният оксиметър е малко устройство, което прилича на скоба или голям щифт за дрехи. Поставяте пръста си плътно вътре (повечето изискват нокът нагоре) и след секунди той светва с цифри, показващи нивото на кислород в кръвта (сатурацията) и сърдечната честота. Повечето здрави хора ще получат показания за кислород около 95 до 98 процента. Някои хора със съществуващо здравословно състояние може да имат по-ниски стойности на сатурацията. Трябва да се консултирате с вашия лекар, ако сатурацията падне до 92 или по-ниско. Устройството ще покаже и сърдечната честота. Нормалният пулс в покой за възрастни варира от около 60 до 100 удара в минута, въпреки че спортистите имат по-нисък пулс.

Едно от нещата, които трябва да запомните при прочита на импулсния оксиметър, е, че много от тях са проектирани да бъдат прочетени от някой, изправен пред вас, а не от човека, който го носи. Вие може да прочетете 86, а всъщност уредът да показва 98.

Как работи пулсовият оксиметър?

Когато вкарате пръста си в пулсов оксиметър, той излъчва различни дължини на вълната на светлината през пръста ви (няма да усетите нищо). Той е насочен към хемоглобина, протеинова молекула в кръвта, която носи кислород. Хемоглобинът абсорбира различни количества и дължини на вълните на светлината в зависимост от нивото на кислород. Вашият пулсов оксиметър ще ви даде цифрово отчитане - процент, който показва нивото на насищане на кислорода в кръвта ви.

Устройството работи по-добре с по-топли ръце. И тъй като нивата на кислород може да варират, помислете за извършване на измервания няколко пъти на ден. Опитайте и в различни позиции, например докато лежите по гръб или докато ходите. Водете си бележки, които да споделите с вашия лекар, ако е необходимо.

Има ли значение кой пръст използваме?

Повечето здравни работници ще поставят устройството върху показалеца, но проучване на 37 доброволци установи, че най-високото отчитане идва от третия пръст на доминиращата ръка. Така че, ако сте десняк, използвайте десния среден пръст. Ако сте левичар, използвайте левия среден пръст. Разликата между пръстите е малка, така че ако предпочитате показалеца, няма проблем.

Дългите нокти или лакът правят ли разлика?

Да. Тъмният лак може да повлияе на точността на отчитане. Много дългите нокти биха затруднили правилното поставяне на пръста ви в уреда.

Какво се случва, ако нивото на кислорода ми падне? Какво е лечението?

Ако сатурацията ви спадне до 92 или по-малко, трябва да се консултирате с вашия лекар. Но не се паникьосвайте.

Добрата новина е, че е много по-лесно да се засили нивото на кислород, което сега започва да спада, отколкото това, което е опасно ниско. Когато д-р Анна Мари Чанг, лекар от спешното отделение във Филаделфия, се заразява с коронавирус в средата на март, тя в началото е с нормални нива на кислород. Д-р Чанг, доцент по спешна медицина и директор на клинични изследвания в университета Томас Джеферсън, дори започва да се чувства по-добре, но продължава да наблюдава сатурацията си ежедневно с пулсовия си оксиметър. Една сутрин тя се чувства силно уморена и вижда, че нивото на кислород е спаднало до 88 процента. Влиза в болница и я поставят на кислороден апарат. Прекарва следващите няколко дни в почивка в легнало положение (по корем), защото позицията отваря белите дробове и е по-удобна. „Бях там четири дни и никога не се наложи интубиране“, разказва д-р Чанг. "Това беше просто допълнителен кислород."

Д-р Левитан отбеляза, че пациентите с Covid-19 може да получат потенциално опасен спад в насищането с кислород, без да имат очевидни проблеми с дишането. Без пулсов оксиметър те може никога да не го узнаят или да свикнат с това как се чувстват въпреки много ниските нива на кислород. Докато отидат в болницата, усещайки задух, нивата на кислород в тях биха спаднали значително и те биха могли да имат много напреднала пневмония.

Има ли риск от проследяване на нивата на кислород у дома?

Възможно е домашният монитор да даде грешно отчитане или да се използва неправилно, което да накара пациента да се притесни излишно. Ако вие или някой в дома ви имате много ниски показания, тествайте устройството си върху здрав човек, за да потвърдите, че работи правилно.

Важно! Домашното наблюдение не трябва да ви дава фалшиво чувство за сигурност. Не пренебрегвайте физическите симптоми, дори ако нивото на кислород е наред. Все пак трябва да се обадите на лекар, ако имате тежък задух, висока температура, объркване или някакъв друг сериозен симптом. Предимството на мониторинга е, че потенциално може да сигнализира за проблем, преди вие да го почувствате. А ако сте твърде притеснени, както са много пациенти с Covid в продължение на няколко седмици, да виждате нормални нива на кислород може да облекчи част от стреса ви.

Точни ли са домашните устройства? Кой да купя?

Данните от изследванията на домашните монитори са смесени, но те са склонни да бъдат точни в рамките на няколко процентни пункта. Имайте предвид, че плащането на по-висока цена не гарантира по-добър монитор.

„Потребителските модели са много надеждни“, каза д-р Левитан.

Експертите съветват засега да се придържате към технологията за закрепване на пръста. По-новите устройства и приложения, базирани на камери, използват различна технология за измерване на насищането с кислород и досега повечето от тези продукти изглеждат ненадеждни.

Ако се разболеете и нямате домашен пулсоксиметър, не се паникьосвайте. Повечето хора се справят добре и без тях.

Упражнения, които облекчават дишането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X