Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите добавки за жени по възрастови групи

На всеки етап от живота женското тяло има свои специални нужди от определени вещества.

Дамите приемат полезни добавки, за да поддържат костите здрави, да забавят признаците на стареене и да подобрят здравето. За предпочитане е да получавате ценни вещества от храната. Но може да са необходими някои добавки предвид възрастта на жената.

Какви витамини и минерали се изискват за юноши, жени в детеродна възраст или жени в яхна зрялост?

Тийнейджърски години

Юношеството е жизненоважно време за здравословното развитие на костите. Фокусирането върху адекватен прием на калций и витамин D може да насърчи здравия растеж на костите и да намали риска от остеопороза и фрактури по-късно в живота.

Калцият се локализира главно в костите и зъбите. Присъства в кръвта, работи при мускулна функция, вътреклетъчно предаване на сигнал, сърдечно съкращение, вазодилатация. Хранителни източници на калций са млечните продукти, кръстоцветните зеленчуци. Дневната доза за калций е 1300 mg за жени на възраст от 9 до 18 години.

Подобно на калция, витамин D е от съществено значение за правилното развитие на костите. Препоръчва се на тийнейджърите да консумират 600 IU на ден. Източници на този витамин са слънчевата радиация, мазната риба (пъстърва, сьомга).
Витамин D е от съществено значение при приема на витамин К2. Той подпомага калцификацията на костите и минимизира натрупването на калций в кръвоносните съдове.

Жени между 20-40 години

По време на репродуктивния период жените имат повишена нужда от желязо и фолиева киселина.

Нуждите от желязо са най-високи при жени над 19 години в репродуктивна възраст. Дозата за жени в тази възрастова група е 18 mg на ден и 27 mg за бременни жени. Хранителни източници на желязо са стридите, говеждото месо, спанакът, черният шоколад, бобовите растения. Ако жената има патологично тежки менструации (менорагия), тя е изложена на риск от дефицит на желязо.

Ако жената планира да забременее, ще са необходими пренатални добавки. Те включват минералите цинк, желязо и калций, витамин С и витамини от комплекс В. Фолиевата киселина е отговорна за репликацията на ДНК и спомага за намаляване на риска от патологии на нервната тръба при плода.

Доказано е, че оралните контрацептиви, известни също като хормонални контрацептиви, изчерпват нивата на някои хранителни вещества, включително B6, B12, фолиева киселина и цинк.

Жени 40+

Жените, навършили 40 години, имат специални хранителни нужди, тъй като наближават менопаузата и показват забележими признаци на стареене. На тях се препоръчват колаген и омега-3 мастни киселини.

Добавките с колаген имат антиейдж ефекти. Той е един от структурните компоненти на кожата, осигурява нейната здравина и еластичност. С течение на годините при жените концентрацията на този протеин в кожата намалява, така че тя става тънка и груба.

Диетични източници на Омега-3 са мазната риба (херинга, сьомга), лененото семе, орехите. Омега-3 са ефективни за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез увеличаване на нивата на липопротеини с висока плътност, понижаване на кръвното налягане и понижаване на триглицеридите. Тези мастни киселини са ефективни срещу когнитивното стареене.

Жени 50-60

Запазването на костната маса и предотвратяването на възпалението са от съществено значение за жените на възраст между 50 и 60 години. Калцият и куркуминът са важни добавки в тази възраст. На жените над 50 години се препоръчва да консумират поне 1200 mg калций на ден, за да поддържат костната маса.
След менопаузата синтезът на естроген намалява и деградацията на костите се ускорява.
Куркумин е компонент на куркума, който има противовъзпалително действие и подпомага функциите на мозъка и ставите. Въвеждането на куркумин в диетата през 8-12 седмици намалява проявите на. Куркуминът е полезен за профилактика и лечение на невродегенеративни разстройства като болест на Алцхаймер.

Добре е да се спре приемът на желязо след менопаузата, освен ако лекар не е указал друго.

Жени 70+

Запазването на чистата маса и предотвратяването на фрактури е основен приоритет за жените на тази възраст.
След 70 години нуждата от витамин D се увеличава от 600 IU на 800 IU на ден. Доказано е, че витамин D в комбинация с калций подобрява минералната плътност на костите и намалява фрактурите при жени в постменопауза. Витамин D в комбинация с калций подобрява костната плътност. Този витамин е ефективен срещу когнитивния спад.

Свързаната с възрастта прогресивна мускулна загуба, известна като саркопения, е сериозен проблем при възрастните над 70 години. Много експерти предполагат, че хората над 70 трябва да консумират 1,2 до 2,0 g / kg на ден, за да поддържат мускулната маса. За една жена това възлиза на 81 до 136 грама протеин на ден. Ако ви е трудно да консумирате достатъчно протеин на ден, протеиновите добавки могат да ви помогнат.

11-те най-добри добавки за забавяне на стареенето

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X