Напишете дума/думи за търсене

Какво причинява витамин D на очите

Дегенерацията на макулата е водещата причина за загуба на зрение при хора над 40 години. Това е така, защото малка част от централната ретина показва влошаване с течение на времето.

Проучване на Университета в Бъфало изследва нивата на витамин D и ранната възрастова дегенерация на макулата при 1313 жени на възраст под 75 години. Изводът бил, че жените с високо съдържание на витамин D имат намален риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Макулата е малко (до 5 мм) жълто петно върху ретината на окото. Жълтият цвят се дължи на присъствието на каротеноидите лутеин и зеаксантин. Тези съединения са единствените, които могат да филтрират вредната синя светлина от слънцето, която може да увреди клетките в ретината. Следователно, намаляването на броя на каротеноидите, влезли в тялото, води до дегенерация на макулата и влошаване на качеството на зрението.

Фактори на макулна дистрофия на очните заболявания

Същността на процеса е, че малка част от централната ретина или макулата на ретината показва влошаване с възрастта.
За момента експертите не могат да посочат конкретните причини за това заболяване, но някои навици повишават риска от него:

- пушене, 2-3 пъти по-голям риск
- дефицит на витамини и минерали (С, Е, цинк, лутеин и зеаксантин)
- диета с високо съдържание на наситени мазнини (брашнени продукти, маргарин)
- естествен процес на стареене, който увеличава количеството на натрупания амилоид бета (токсичен пептид) в областта на очите
- цитомегаловирус, провокиращ динамиката на мокрия тип макулна дегенерация.

Към днешна дата медицината предлага редица лекарства за лечение на това очно заболяване, но след известно време заболяването се връща.

Резултатите от специален експеримент показват, че при жените във възрастовата група под 75 години, които са приемали допълнителни дози витамин D, се наблюдава намаляване на вероятността за прогресираща макулна дегенерация на очите. Намаление на риска се наблюдава при около 59% в сравнение с участниците, които не са получавали витамин D.

Освен това специалистите установиха, че жените с индекс на витамин D от най-малко 38 nmol/L в кръвта имат 48% намалена вероятност за това очно заболяване.
Въз основа на получените данни учените смятат, че нивото на витамин D от порядъка на 50 nmol/L би било достатъчно за предотвратяване на това очно заболяване.

Препоръчителните източници на витамин D за жените се намират в пълномаслено мляко, морска риба, масло, добавки с витамин D и обогатени зърнени храни.
Фактори за ефективност на витамин D срещу дегенерация на макулата:

- Намаляване на броя на макрофагите в очите.
Макрофагите обикновено се борят с инфекциите в човешкото тяло, но те не функционират толкова добре, когато остаряват. Поради това прекомерният брой макрофаги, попадащи в тялото на окото, може да провокира възпаление и да навреди на очите. Добавянето на витамин D може да помогне за намаляване на броя на макрофагите в очите и да помогне на излишните макрофаги да функционират отново нормално.

- Намаляване на обема на отлаганията на бета-амилоидни пептиди върху ретината. Тези токсични пептиди се натрупват в тялото (включително очите) на човек със застаряването. По този начин се увеличава рискът от повишена дегенерация на макулата. Добавките, съдържащи витамин D, помагат за намаляване на бета-амилоидните отлагания.

Допълнителни мерки за възстановяване на зрението

1. Прием на лутеин и зеаксантин. Може да приемате хранителни добавки, но е възможно да използвате естествени форми на тези каротеноиди. Те се намират в зелените листни зеленчуци (спанак и зеле) и в яйчните жълтъци.

2. Включване в диетата на друг каротеноид - астаксантин. Това е антиоксидант, който също лесно попада в очната тъкан и помага да се поддържа качеството на зрението. Това вещество предпазва очните клетки от увреждане и помага за предотвратяване на заболявания: катаракта, диабетна ретинопатия, глаукома, възпаление на очите.


Ползите от витамин D за здравето

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X