Напишете дума/думи за търсене

Миома на матката – застрашени ли сте

Маточните фиброиди са неканцерозни израстъци на матката, които често се появяват през детеродна възраст. Наричани също миоми, маточните фиброиди не са свързани с повишен риск от рак на матката и почти никога не се развиват в рак.

Фибромите варират по размер – може да са почти неоткриваеми от човешкото око, но може и да са обемисти маси, които да изкривят и разширят матката. Може да имате единичен фиброид или няколко такива. В крайни случаи множествените фиброиди може да разширят матката толкова много, че тя да достигне до ребрата.

Много жени в някакъв период от живота си се сдобиват с миома на матката. Понякога миомата не причинява никакви симптоми. Вашият лекар може да открие фиброиди случайно по време на тазов преглед или пренатален ултразвук.

Симптоми

Много жени, които имат фиброми, нямат никакви симптоми. При жени, които имат симптоми, най-честите признаци включват:

  • Силно менструално кървене
  • Менструални периоди с продължителност повече от седмица
  • Тазово налягане или болка
  • Често уриниране
  • Затруднено изпразване на пикочния мехур
  • Запек
  • Болки в гърба или краката
  • Рядко фиброидът може да причини остра болка

Фибромите обикновено се класифицират по местоположението им. Интрамуралните фиброиди растат в мускулната стена на матката. Субмукозните фиброиди се наблюдават в маточната кухина. Субсерозални фиброми се проектират от външната страна на матката.

Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате:

  • Тазова болка, която не отшумява.
  • Прекалено тежки, продължителни или болезнени менструални цикли.
  • Зацапване или кървене между двата цикъла.
  • Затруднено изпразване на пикочния мехур.
  • Необяснимо нисък брой на червените кръвни клетки (анемия).
  • Потърсете бърза медицинска помощ, ако имате силно вагинално кървене или остра тазова болка, която се появява внезапно.

Причините за появята на миома

Трудно е да се посочат причини, но изследванията и клиничният опит сочат следните фактори:

Генетични промени. Много фиброиди съдържат промени в гените, които се различават от тези в нормалните маточни мускулни клетки.

Хормони. Естрогенът и прогестеронът - два хормона, които стимулират развитието на маточната лигавица по време на всеки менструален цикъл в подготовка за бременност, изглежда, насърчават растежа на фиброидите.

Фибромите съдържат повече естрогенни и прогестеронови рецептори, отколкото нормалните маточни мускулни клетки. Фибромите са склонни да се свиват след менопаузата поради намаляване на производството на хормони.

Моделите на растеж на маточните фиброиди варират - те може да растат бавно или бързо или да останат със същия размер. Някои фиброиди преминават през прираст на растежа, а някои може да се свият самостоятелно.

Много фиброиди, които са присъствали по време на бременност, се свиват или изчезват след това, тъй като матката се връща в нормален размер.

Някои от факторите за развитието на миома са:

Расата. Въпреки че всяка жена в репродуктивна възраст може да развие фиброиди, чернокожите жени са по-склонни да имат фиброиди, отколкото жените от други расови групи.

Наследственост. Ако майка ви или сестра ви са имали фиброми, сте изложени на повишен риск да ги развиете.

Други фактори. Настъпване на менструация в ранна възраст; затлъстяване; дефицит на витамин D; диета, свързана с повишена консумация на червено месо и понижена на зеленчуци, плодове и млечни продукти; както и пиенето на алкохол, включително бира, увеличават риска от развитие на фиброиди.

Въпреки че изследователите продължават да изучават причините за фиброидните тумори, има малко научни доказателства за това как да се предотвратят. Предотвратяването на маточните фиброми може да не е възможно, но само малък процент от тези тумори изискват лечение.

При всички случаи воденето на здравословен начин на живот, поддържането на нормално тегло и липсата на стрес са във ваша помощ в борбата срещу това заболяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X