Напишете дума/думи за търсене

7 практики за по-леко преминаване през менопаузата

Менопаузата означава много различни неща за жените. За някои това е краят на възможността им да заченат. За други е маркер за отминаването на времето. За трети е огромна промяна, с която свикват трудно.

Но без значение какво означава менопаузата, симптомите се приемат с притеснение от почти всички. Ето няколко съвета за това как да минете по-леко през този период.

1. Погрижете се да ви бъде хладно
Нощното изпотяване и горещите вълни не са шега. Когато ви споходят посред нощ, най-добре е да имате подръка инструмент, с който да ги потушите. Купете си малък вентилатор на батерии или такъв с usb зареждане и го дръжте винаги до леглото си. Също така може през лятото да намокряте леко завивката си – това ще ви държи хладно. Същото може да правите и с дрехата, с която спите. И, разбира се, тя трябва да е от чиста памучна материя. Дръжте и резервни дрехи до себе си, ако се налага.

2. Научете се да медитирате
Стресът може да влоши симптомите на менопаузата. Известно е, че медитацията облекчава стреса, затова потърсете как да я правите - има куп информация в интернет или пък може да отидете на курс.
Освен това задължително практикувайте диафрагмално дишане. Това е, когато въздухът навлиза дълбоко в корема, а не само в устата или белите дробове. Може да го правите навсякъде и по всяко време, не само когато имате симптоми.

3. Доверете се на природата
Много жени са открили, че етеричните масла са полезни за облекчаване на симптомите от менопаузата. Може да държите ментово масло до леглото си или да го носите в себе си и да го ползвате при нужда. Дифузорът е също релаксираща опция, за да поддържате стаята ароматизирана, но не го използвайте за повече от 20 до 30 минути на всеки 2 часа (или не повече от 1 час наведнъж).

4. Променете диетата си и опитайте с периодично гладуване
Периодичното гладуване, или т.нар. фаст, може да бъде особено полезно за контрол на теглото или загуба на тегло при жени в менопауза. Има различни видове периодично гладуване, които включват ограничаване на приема на калории за определен период от време. Открийте кой е най-добрият за вас метод – дали ще определяте един ден в седмицата, в който няма да консумирате нищо друго освен вода или ще правите пауза от 12 часа между всяка вечеря и всяка закуска, решавате сами.

5. Започнете някакъв спорт
Телата на жените може да се променят много драстично след менопаузата. Всъщност ново проучване установи, че менопаузата може да промени начина, по който мускулите на жените използват кислорода. Тези промени означават, че упражненията са по-важни отвсякога. Като бонус, спортът подпомага облекчаването на някои от най-често срещаните симптоми като наддаване на тегло, промени в настроението и умора.
Не е нужно да ходите в зала или да тренирате нещо сериозно. Има упражнения в Youtube, които може да правите у дома, вкл. интензивни 5-минутни упражнения.

6. Експериментирайте в секса
Хормоналните и физическите промени по време на менопаузата може да причинят изтъняване на вагиналната стена и намаляване на естественото смазване. Това също може да причини намаляване на либидото. Не отписвайте любовния си живот. Проучванията показват, че много жени са имали успех в повишаването на либидото и сексуалното си удовлетворение чрез използването на вибратори. На пазара има много и различни видове вибратори, така че говорете с партньора си дали е готов да си поиграете и експериментирайте.

7. Използвайте силата на ума си
Има купища статии и проучвания, вкл. медицинска информация, които казват на жените, че менопаузата е нещо ужасяващо. Истината е, че менопаузата е просто друга естествена част от жизнения цикъл. Опитайте се да мислите за нея като за друга стъпка в живота, а не като за нещо, от което трябва да се плашите. Приемането на тази нова фаза в живота, докато се движите през процеса, също може да ви помогне да я преодолеете по-леко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X