Напишете дума/думи за търсене

Има ли шанс за брака без секс

Темата за двойките, които живеят без секс или с много редки сексуални контакти, не се засяга често, забелязали ли сте? Има изненадваща липса на изследвания по темата, но според Дениз А. Донели, доцент по социология в Джорджийския държавен университет, около 15% от женените двойки не са правили секс през последните шест месеца до една година.

Водещите причини
Има много причини, поради които един брак може да стане брак без секс. Несъвместимо сексуално либидо, липса на комуникация, раждане, антидепресанти, хиперсексуалност от едната страна, история на сексуална злоупотреба, порно пристрастяване, мъка, вагинална сухота в резултат на менопауза, комплекси към тялото, финансови проблеми, еректилна дисфункция и т.н. Каквато и да е първопричината, има решения на всички тези проблеми, ако и двете страни са ангажирани да се справят с тях.

А безсексуалните бракове невинаги са проблем. Дефиницията на всекиго за „нормален“ сексуален живот е различна и ако безсексуалният брак работи за вашата връзка, няма нужда да го променяте.

1. Какво е „нормалното“ количество секс за правене?
Някои изследователи определят, че ако не сте правили секс през последната година, то става дума за безсексуалната връзка. Според други проучвания безсексуалността означава по-малко от 10 сексуални епизода през последната година.

Когато обсъждаме сексуалността, човек трябва да премахне понятието „нормално“ – то е твърде плаващо и субективно.

2. Как да започна диалог за сексуалния ни живот след значително време без секс?
Най-добре е да споменете на партньора си, че искате да говорите за сексуалния ви живот, и да попитате кога е подходящото време. По този начин всеки от вас има време да помисли какво иска да каже на другия.

3. И двамата искаме да правим секс, но сякаш след толкова време без секс ще бъде неловко. Как можем да започнем да си връщаме интимността?
Ако имате възможност, запозвайте се с тантрическите упражнения за целта, а ако не, просто си дайте време и толеранс. Планирайте някакви неща, които ще ви сближат – например автокино, спа или просто една вечер насаме у дома. С вечеря, тишина и вино - най-семплата и най-силната близост.

4. Откакто съм в менопауза, не искам да правя секс. Това често ли се случва и има ли начин да възстановя либидото си?
Според проучвания при 12% от жените в средна възраст се наблюдава отслабено сексуално желание. Около една трета от жените, които съобщават за ниско либидо, също изразяват безпокойство от това явление. Тъй като тялото ви има по-ниски нива на хормона след менопаузата, умът ви не получава същите усещания за физическо възбуждане, които в миналото биха го подтиквали да мисли за секс. Освен това вагиналната тъкан се изтънява и много жени съобщават за по-голям дискомфорт или откровена болка при опит за проникващ вагинален секс. Либидото е сложна смес от биологични, психологически и релационни променливи. От друга страна, възстановяването на либидото изисква задълбочена оценка. Може да включва физически процедури като хормонални кремове или тазова физическа терапия за облекчаване на болката. Това, което може да направите сами, е да отключите и възпламените еротичните си мисли и фантазии, така че всъщност да върнете ума си към сексуалността.

5. Ако сексът е изчезнал от връзката, нормално ли е да говорим за отворен брак?
Отново говорим за „нормално“ и отново няма дефиниция на „нормалното“. Ако смятате, че връзката ви може да понесе други хора да се разхождат край вас, действайте, опитайте и това. Но в повечето случаи и най-толерантните и разбиращи партньори не могат да понесат човекът до тях да търси удовлетворение другаде, въпреки че съзнават, че не могат да му дадат това, от което има нужда. Така че по-скоро опитайте да разговаряте и да промените нещата, отколкото да търсите „помощ“ от трети лица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X