Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за добър сексуален живот

Кой каквото ще да ни разказва, сексуалността е повече от самия акт на плътско доволство. Тя е емоционална свързаност и води до навалица от ползи както на физиологично, така и на ментално, и на любовно ниво.

Учените свързват секса с подобряване на имунната система, с по-приповдигнато настроение, с намаляване на депресията и нивата на стрес. Служи и като болкоуспокоително. Благодарение на покачването на ендорфините и на окситоцина.

Въпреки това изследвания показват, че малко над половината семейни двойки имат сексуални проблеми. Гневът, срамът, стресът, тайнствеността и безпокойството може без проблем да спънат сексуалното желание и да създадат сексуална нефункционалност в отношенията.

Сексът се превръща в нездравословен, когато е съпътстван от тревоги и фрустрации, от избягване на проблеми. Вината и обвиненията също нарушават сексуалната задоволеност във връзката.

Сексуалността и очакванията, свързани с нея, се базират на вярвания, на това какви индивиди сме, на схващанията ни за морално и неморално. Какви са петте ключови индикатора за здравословни сексуални отношения.

Сексът е докосване, привързаност, интимност, игривост, желание и удоволствие

Ако за вас и партньора ви сексът е по-скоро проникване и понякога оргазъм без съпътстващите го красоти, увеличаващи съкровеността на обичането помежду ви, то сексуалният ви живот има хрема.

И двамата инициирате секс и се чувствате желани

Колкото и да ни се ще, не всеки път и двамата партньори успяват да свършат. Въпреки това на секса се гледа като на положително изживяване, което се случва по взаимно съгласие. Дори да не присъства всекидневно в любовното ни меню, размяната на ласки е добре вградена в отношенията по спонтанен и задоволителен начин.

И двамата имате право да откажете и да изразите сексуалните си предпочитания.

Желанията и фантазиите са неща, които отдавна са дискутирани и изследвани. Никой не съди другия за неговите предпочитания в леглото и не се срамува да предложи нещо ново между чаршафите. И няма нищо грешно, ако днес не ви се прави секс.

Докосването и нежността са добре дошли в кревата и извън него

Гушкането, галенето по гърба, целуването, държането за ръце и другите начини на показване на привързаност и обич се случват, без да носят на гърба си пресата от очакването непременно да водят до секс.

Задоволителният сексуален живот води до увеличаване на либидото

Двойките, които са склонни да гледат проблемите право в очите и не ги оставят да отшумят от само себе си, са с по-добър сексуален живот. Дори да имат спънки в интимната сфера, те не си падат по играта с обвинения. За тях не е важно кой от двамата е провокирал това затишие в леглото, а как да го изпъдят от живота си. Те са наясно, че всяка връзка си има своите пикове, падения и трансформации, които биха могли леко да спънат либидото. Знаят също, че това не е нещо, което може да ги накара да се откажат от секса. Знаят и че либидото идва със секса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X