Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли вие и вашият партньор да споделяте вашите сексуални истории?

Ако вие и вашият партньор решите да споделите сексуалните си истории, връзката ви може да стане по-силна. Може обаче и да се влоши.
Решението дали вие и вашата половинка трябва да споделяте вашите сексуални истории е наистина лично решение. Зависи от динамиката и чувството на доверие в отношенията ви.

Някои хора намират ползи в откритото споделяне на своя опит, тъй като вярват, че това изгражда доверие, насърчава честната комуникация и насърчава по-доброто взаимно разбиране.
Други пък твърдят, че говоренето за тяхната сексуална история може да бъде начин за предизвикване на несигурност или конфликт.

„Всичко на света е свързано със секса, освен самият секс. Сексът е свързан с властта.”
Оскар Уайлд

Ползите и недостатъците от споделянето на вашата сексуална история

Ползи
• По-добро разбиране и връзка. Споделянето на вашите минали сексуални преживявания може да помогне и на двамата да се разбирате по-добре, да изградите по-голяма емоционална интимност и да укрепите връзката си.
• Здравна информация. Познаването на сексуалното минало на вашия партньор ви предоставя информация, свързана с неговото здраве. Според статия, публикувана в Journal of Sex Research, това увеличава както интимността между вас, така и знанията, които имате за него.
• Изравняване на очакванията. Познаването на предишния сексуален опит на другия е полезно за привеждане в съответствие на вашите сексуални очаквания във връзката. Това може да включва вашите предпочитания, фантазии, граници и други аспекти, които допринасят за удовлетворяващ сексуален живот и за двама ви.
• Повишава удовлетворението. Вашият партньор може да направи разкрития, които могат да бъдат от полза за връзката ви. Всъщност проучванията върху сексуалното саморазкриване сочат увеличаване на сексуалното удовлетворение.
• Повишава сплотеността във връзката. Може да изпитате ползи на нивата на удовлетворение, приспособяване, сплотеност, емоционално изразяване и диаден консенсус, според проучване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, относно удовлетворението от сексуалната комуникация.
• Подобрява комуникацията. Насърчава откритата и честна комуникация. Това увеличава максимално доверието и прозрачността между вас и създава безопасно пространство за изразяване на вашите сексуални желания, нужди и притеснения.
Изследване, публикувано в Canadian Psychology, посочва, че ефективната сексуална комуникация има положителен ефект върху дългосрочното сексуално благополучие.
• Повишава знанията относно сексуалните предпочитания. Споделянето на подробности за вашите сексуални истории може да ви помогне да се опознаете по-добре и да определите вашите вкусове.


Недостатъци

• Емоционално претоварване. Обсъждането на тези теми може да бъде емоционално предизвикателство. Това може да предизвика срам, вина или тъга.
• Разочарование. Познаването на конкретни подробности за сексуалното минало на вашия партньор може да ви накара да се почувствате разочаровани, ако очакванията ви не отговарят на реалността.
• Отрицателни отзиви. Ако вашият партньор е имал много сексуални контакти, може да започнете да ги оценявате негативно и той да стане по-малко желан за вас. Това се предполага в изследване, публикувано в списание Sex Roles.
• Сравнения и ревност. Говоренето за сексуалното минало на вашия партньор може да доведе до сравнения, които генерират чувство на несигурност или ревност.
• Загуба на интерес или привличане. Ако разберете, че вашият партньор е имал обширно сексуално минало, това може да повлияе на интереса ви към връзката.
• Преценки и стереотипи. Тези проблеми могат да ви доведат до създаване на предразсъдъци или стереотипи за вашия партньор. Според анализ, публикуван в The Journal of Sex Research, партньор, който няма сексуално минало, може да се почувства стигматизиран поради липсата на опит и дори да стане по-малко желан от отсрещния.
• Подозренията или съмненията относно верността се увеличават. Въз основа на други проучвания, авторите на гореспоменатата статия, публикувана в The Journal of Sex Research, заявяват, че партньор с по-голяма сексуална история може да се възприема като по-малко верен с по-малко капацитет за дългосрочно обвързване. Тези идеи влияят на връзката и интерпретацията на поведението на половинката.

Достъпът до историята на сексуалния живот на другия не е от съществено значение за поддържането на удовлетворяваща връзка. Ако предпочитате да говорите за това, важно е да знаете както предимствата, така и недостатъците. Освен това трябва да вземете предвид фактори като степента на комфорт, намерение, уважение и увереност.

В крайна сметка най-важното е вие и вашият партньор да се съсредоточите върху вашата романтична ситуация. Концентрирайте се върху съвместната работа, за да изградите здрава връзка и по-голямо емоционално благополучие, независимо какво се е случило преди да се съберете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X