Напишете дума/думи за търсене

Как порноплатформата OnlyFans влияe на психичното здраве

Onlyfans има почти 170 милиона потребители. Това е бизнес за милиони долари, който крие мрачна реалност. Създателите на съдържанието излагат психичното си здраве на риск по много начини.

OnlyFans е аматьорска порнографска платформа с краудсорсинг. Абонатите плащат, за да гледат съдържание за възрастни, а създателите му са свободни да се показват, както намерят за добре. На практика това означава, че секс професията е придобила още едно ниво на усъвършенстване, за да продължи като бизнес.

Това воайорство обаче си има своята цена.

Това е фактът, че Onlyfans засяга психичното здраве както на създателите на съдържание, така и на абонатите.
Много млади хора гледат на Onlyfans като на печеливш начин да печелят доходи, без да напускат дома си. Нужни са им само интернет връзка и компютър с камера. Но продажбата на порносъдържание чрез тези механизми не е безобидно. Винаги има тъмна страна на порно индустрията. И някои от тях са свързани с психологическото благополучие.

Психологическите ефекти на Onlyfans върху създателите на съдържание
Никой не може да отрече, че с появата на интернет светът на порнографията откри най-добрата си платформа. Списанието Technology in Society подчертава този проблем, както и как дигиталните технологии са овластили купуването и продажбата на сексуални услуги. Onlyfans е видният резултат от този качествен скок.

Ние сме в точката на нормализиране на цифровата порнография. Пандемията превърна OnlyFans в изключително подходяща платформа за полезен начин за печелене на доходи. Днес абонаментната услуга има поне 170 милиона потребители.

Унизително пристрастие към жените
Не е същото да си създател на съдържание като жена и мъж. По правило жените, които се показват в Onlyfans, страдат от по-високи нива на тормоз, презрение и предразсъдъци, отколкото мъжете. Университетът на Нов Южен Уелс (Австралия) проведе проучване, което потвърждава този факт.

Секс работниците са склонни да носят бремето на стигмата и насилието на обществото. Нищо че в този случай те се показват пред камера и продават аматьорско порнографско съдържание. Обективизацията и критиката, които получават, са едни и същи. Нищо не се е променило.

Създателите на съдържание често взаимодействат със своите потребители. Това може да бъде психологически изтощително. Те са склонни да възприемат себе си просто като дехуманизирани „обекти“.

Самотата на творците
Много момичета интернализират стигмата, свързана със секс работата. Това постепенно подкопава тяхното самочувствие и самооценка. Освен това някои от тях с показват в платформата без знанието на околните, като по този начин увеличават чувството си на самота, срам и емоционален дискомфорт. Статия, публикувана в Sexuality and Culture, се отнася до тези психологически ефекти.

Тежестта на самотата, свързана със секс работата, в много случаи води до появата на разстройства на настроението като депресия.

Тормозът и неконтролираното въздействие на създадените материали

Onlyfans позволява взаимодействие между създателите на съдържание и потребителите. Всъщност транзакционният елемент е най-важният в тази конкретна платформа. За съжаление, това има ясни последици за психичното здраве на хората, които се показват дилидюс.

• Много от създателите на съдържание Onlyfans страдат от тормоз от своите последователи.
• Съдържанието не е защитено. Поради това многократно се озовава на други цифрови платформи.
• Потребителите могат да станат взискателни и да изискват определени действия, които преминават границите на създателя.
• Onlyfans улеснява формирането на парасоциални връзки. Например абонатите може да изпитват обич, възхищение или мания към създателите на съдържание. Някои от тях преминават от чувство на похот към любов, давайки форма на неудобни ситуации.

• През 2021 г. The Avery Center публикува доклад относно Onlyfans. Според документа 30 процента от тези, които показват телата си в тази платформа, са били заплашени с изтриване на профила им, ако не създадат ново съдържание. Всъщност натискът, упражняван върху тях от разработчиците на това виртуално пространство, често ги кара да произвеждат по-крайно съдържание. Това насърчава чувството за проституция.

Обичайно е материалите на платформата да се разпространяват от Telegram. Това е явно нарушение на неговите създатели, които са публично изобличени, с всичко произтичащо от това.

Последиците от Onlyfans върху психичното здраве на потребителите
Проучване, проведено от Държавния университет в Кливланд (САЩ), посочва, че много потребители на Onlyfans са бели женени мъже. Може да се каже също, че тази платформа е място за много хора, които се чувстват самотни и неудовлетворени. Или за тези, които просто са любопитни.

Промени в сексуалното поведение
Честото потребление на порнография променя сексуалното поведение на тези, които са изложени на нея. Обичайно е тези, които са свикнали да виждат този вид съдържание за възрастни, да проявяват по-насилствено сексуално поведение спрямо жени, както се потвърждава от проучване, проведено от Университета на Ню Хемпшир (САЩ).

Това е нещо, което значително опосредства начина, по който подрастващите изграждат своите сексуално-афективни връзки. В случая с Onlyfans в много случаи потребителите искат от създателите все по-явно и насилствено съдържание.

От друга страна, прекомерната консумация на този материал може да причини ежедневна сексуална дисфункция. Това е така, защото когато абонатите са с редовните си партньори, те не изпитват същото вълнение, както когато гледат Onlyfans.

Пристрастяването към порното е последица от психичното здраве от използването на Onlyfans.

Както се съобщава в проучване, проведено от Университета в Саламанка (Испания), DSM -V (Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства) и APA вече признават пристрастяването към порнографията като вид поведенческа зависимост. Това състояние е все по-често и се засилва от онлайн съдържание като платформата Onlyfans.


Пространството Onlyfans подхранва сексуалните фантазии на потребителите. Това е начин за тях да намерят стимули, които не могат да намерят в реалния си живот. С течение на времето тази ситуация има последствия. Ето индикаторите за пристрастяване към порно:

• Социална изолация.
• Събиране на порнографски материали.
• Раздразнителност, когато индивидът не може да гледа порнографско съдържание.
• Харчене на голяма сума пари за порно.
Предпочитат да мастурбират пред порнографски материали, вместо да имат реални физически срещи.
• Прекарват голяма част от времето си в гледане на порно, до степен да пренебрегват работата и социалния си живот.
• Прогресивно умствено изтощение. Симптомите на тревожност и депресия се появяват заедно с риска от зависимости, като алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X