Напишете дума/думи за търсене

Плюсове и минуси на порното върху връзката

Откакто списанието Playboy е публикувано за първи път през 50-те години, обществото стана все по-толерантно към порнографията. Сега имаме незабавен достъп до този тип съдържание от почти всяка точка на света. Порноаудиторията също се разнообрази и нарасна. Въпреки че мъжете все още са основните потребители на порнография, броят на жените, които я ползват, се увеличава.

Разбира се, такова широко разпространено явление не остава незабелязано от изследователите. Един ъгъл, който интересува много експерти в областта на социалните науки, е въздействието на порнографията върху връзките.

Изследване на ефектите на порнографията върху връзката

Социологът Пат Фаган твърди, че в романтичните връзки мъжете, които гледат порно, са склонни да намират брачния си сексуален живот по-малко удовлетворяващ и да се чувстват по-малко емоционално свързани с партньорите си. Жените, които откриват, че партньорът им гледа порно, често се чувстват предадени, недоверчиви и ядосани. Те също могат да се чувстват по-малко привлекателни и сексуално неадекватни.
Много хора твърдят, че порнографията може да бъде от полза за връзките и особено за техния сексуален живот. Те казват, че гледането на порно влияе положително на отношението им към сексуалността и сексуалното изследване. С други думи, всичко е свързано с включването на порнографията като още един елемент в сексуалния живот на двойката.

Проучване 1

Това проучване, проведено от Lambert et al (2012 ), идентифицира липсата на данни за ефектите от използването на порнография върху интимните връзки. Използвайки тази информация като отправна точка, изследователите решили да направят проучване за ефектите от гледането на порно върху определен аспект на романтичните отношения - ангажираност. Тяхната хипотеза била, че високите нива на порно консумация биха били свързани с липса на ангажираност или слаба ангажираност в романтичните връзки.

В едно от техните проучвания целта им била да установят дали има връзка между консумацията на порнография и нивото на ангажираност в отношенията на хората. Те избрали 367 участници на възраст между 17 и 26 години, които се идентифицирали като участници в хетеросексуални романтични отношения. За да разберат колко често гледат порно, те им задавали следния въпрос: „Приблизително колко пъти през последните тридесет дни сте посетили уебсайт с порнографско съдържание?“

Техните данни показват, че високите нива на потребление на порно са свързани с ниски нива на ангажираност в отношенията.


Проучване 2
Шимански и Стюарт-Ричардсън (2014) провеждат проучване, предназначено да измери очакванията относно употребата на порно по време на дългосрочна връзка или брак и различия между половете.
Те открили, че жените са решаващ фактор за използването на порнография във връзките. Това се дължи на възможната зависимост, която партньорът им може да развие поради лесния достъп до съдържанието и нарастващия брой двойки, които търсят терапия за пристрастяване към порнография.

Освен това тези автори твърдят, че избягването на порно е един от начините за защита на качеството на връзката. Това е стратегия, която да гарантира, че и двамата партньори продължават да се обвързват и уважават един друг.
Шимански и Стюарт Ричардсън също установяват, че мъжете могат да използват порнографията за подобряване на сексуалния си живот. Те също така смятат, че това е чудесен начин за научаване на нови позиции и техники.

Някои участници вярвали, че порното има положителен ефект върху връзката им, независимо дали го гледат с партньора си или сами. Въпреки това изследването показва, че хората, които гледат порно с партньора си, са по-посветени на връзката.

От друга страна, важно е да имате предвид, че някои хора са пристрастени към порнографията. Консумацията й е хронична и е извън контрол. Те обикновено губят интерес към секса с партньора си и сексуалното им желание спрямо него се разсейва. Това е така, защото те стават нечувствителни от цялото излагане на сексуални стимули. Единственият начин те все пак да намерят някакво либидо за половинката, е да продължат да гледат още повече порно.

Пристрастяването към порно също може да причини проблеми с ерекцията, както и трудности при достигане на оргазъм.

Положителни или отрицателни са ефектите от порнографията върху връзката?
Както споменахме по-горе, този въпрос съществува отдавна. Сам Кар, професор от университета в Бат, твърди, че всичко е въпрос на перспектива.
• Отрицателни мнения. Тези, които вярват, че порнографията има отрицателен ефект върху стабилността на връзката, честотата на сексуалната активност, удовлетворението от секса и по-малко ангажираност или изневяра (Bridges et al., 2003, цитирано от Lambert e al., 2012; Bergner, 2002, цитирано от Lambert et al, 2012; Fagan, PF).

• Положителни мнения. Някои вярват, че порнографията може да бъде от полза за връзката, особено за техния сексуален живот, защото е сексуално възбуждаща и може да бъде начин за усвояване на нови позиции и техники. Те също така твърдят, че това е начин да направим партньорите по-отдадени на връзките си (Szymanski and Stewart-Richardson, 2014).



Заключения
Човешката концепция за секс и сексуалност се е развила в течение на времето. Разполагаме с повече информация от всякога и сме изложени на повече сексуални елементи всеки ден. Това има последици. Една от тях е, че гледането на порно е нормално явление и сега е много по-широко разпространено.

Ползите или отрицателните ефекти от порнографията зависят от това кой я консумира и дали и двамата партньори се чувстват комфортно с нея. Взаимното уважение е от съществено значение. В противен случай консумацията на порнография в една връзка би била контрапродуктивна.

Рогоносец очи в очи – необичайната мода в секса

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X