Напишете дума/думи за търсене

Истинските причини да гледаме порно

Потреблението на порнография изглежда не е свързано с удовлетворението, което човек изпитва от собствената си връзка.
Не е тайна, че порнографията може да даде предубедена представа за сексуалните отношения. Освен това консумацията на този тип съдържание се е превърнала в навик за мнозина, независимо дали имат партньор или не.

Ако са във връзка, когато това се случи, много хора се питат дали човекът до тях е доволен от техния сексуален живот. Дали ако наистина са им достатъчни, тогава защо гледат порно?

Екип от изследователи, ръководен от сексолога Беата Бьоте, установява, че само 5,94 процента от потребителите на порно са казали, че гледат филми за възрастни поради „липса на сексуално удовлетворение“. С други думи, повечето гледат порно по причини, различни от чувството, че партньорът им не е „достатъчен“ за тях.

С привидно неограничен апетит, човечеството произвежда и консумира порнография откакто съществува. Например римляните са поглъщали като топъл хляб любовните стихове и „наръчниците за прелюбодеяние“ на поета Овидий преди 2000 години. Докато днес романи за секс като „Петдесет нюанса сиво”, „365 дни” и „След” чупят все по-големи рекорди по продажби.

Порнографията изживява своя разцвет през 1960 г.

Списания на тази тема започват да заемат витрините на будките за вестници, както и най-отдалечените ъгли на домовете. Сега стотици порнографски филми и изображения са в интернет, на един клик разстояние.

Въпреки това какво наистина се случва в мозъка ни, когато видим чуждо голо тяло да бъде галено и докосвано? Колко порно е приемливо да гледаме? И наистина ли има значение, че жените гледат по-малко порно от мъжете?

Какви са причините да гледаме телевизионен секс?

1. Подражава на случаен секс
По-голямата част от съдържанието на порнографските филми съдържа сексуални действия и сцени, които предизвикват настроения и емоции, подобни на тези, предизвикани по време на секс с някой тотално непознат, с когото сте се забърсали в нощния клуб. Следователно, може да се твърди, че консумацията на порнография служи като заместител на тази практика.

2. Заради емоциите, които събужда
Порното събужда определени общи усещания в нас. Проблемът е във вида, честотата и функцията на потребление.
Разбиранията за порнофилмите са заобиколени от множество клишета. Някои твърдят, че те представят погрешен образ на сексуалността, но кой наистина все още смята, че филмите за възрастни са копия на реалността?

Вече никой не е убеден, че романтичните комедии са истинско отражение на любовния ни живот. Разбира се, може да се разпознаем в определени елементи и да се идентифицираме с определени ситуации, но никога не вярваме на 100 процента в това, което се случва на екрана.

3. За сексуална възбуда или удоволствие
Според Бьоте основната причина хората да гледат порно е сексуалното удоволствие. Разбира се, нагонът е естествено и здравословно явление.

Във връзка, в която партньорите имат различни стремежи в леглото, порнографията често се разглежда като начин за задоволяване на тази нужда. Порнографията обаче се произвежда специално, за да възбужда, а не с мисъл за здравето на потребителя или неговите взаимоотношения.

Порното обещава разнообразие от „по-горещ“ и екстремен секс, но не се превежда като индиго образ на секса в реалния живот.

Световноизвестните експерти и изследователи по връзките д-р Джон и Джули Готман изразиха сериозни опасения относно ефектите на порнографията върху сексуалните взаимоотношения.
Редовните потребители на порно може да открият, че в крайна сметка е необходимо много повече от нормален сексуален стимул, за да предизвика същия отговор на възбуда, както порно в тях.

В някои случаи обикновените нива на стимулация вече не ги интересуват. Следователно, нормалният секс често става много по-малко интересен за потребителите на порно.

4. Преподава знания за секса
Друга често срещана мотивация за гледане на порно е да научите повече за секса. Това е честа причина младите хора да се обръщат към него. Около 45 процента от тийнейджърите, които са се обърнали към порното, са го направили отчасти, за да научат за секса.

Разбираемо е, те са любопитни и порнографията може да изглежда като най-лесното място да разберат детайли за размяната на плътски ласки. Но дали е най-доброто място?

5. Помага за справянето с негативните емоции
Друга често срещана причина за гледане на порно е да се справите с неудобни емоции. По-конкретно, „намаляване на стреса“ и „разсейване или емоционално потискане“ са изброени като мотивация за консумация на този вид филми. Хората се обръщат към него, за да избягат от този вид чувства.

Изследванията показват обаче, че порнографията всъщност не помага в дългосрочен план. Психолозите са установили, че хората, които консумират порно, за да избегнат неудобни емоции, са склонни да показват ниско емоционално и психическо благополучие.

6. От скука

Истината е, че порното не може да помогне със скуката, защото оставя човека неудовлетворен. Разбира се, в началото е ново и вълнуващо, но когато мозъкът редовно се стимулира от порно, той се отегчава да гледа едно и също съдържание.

Пристрастяване ли е порнографията?
Трябва да вземем предвид, че някои хора просто не могат да се откажат от този навик. Поради начините, по които гледането на порно може да повлияе на мозъка, не е изключено наистина да е трудно да се откажете.

Лесният достъп до порното означава, че потребителите постигат незабавно и непрекъснато удовлетворение и то се превръща във вид наркотик.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X