Напишете дума/думи за търсене

Порното - средство за бягство от скуката или ниско самочувствие?

Консумирането на порно е нормално в много общества. Това обаче може да е причина за омаловажаване на факта, че не е изключено да има възможно въздействие върху нашето психично здраве. Поне според психологията. Дълго време всичко, свързано със сексуалността, е било тема табу.
Има няколко изследвания, които изследват защо порното често се използва като начин за бягство от скуката.

Психологията зад порно: личност и индивидуални различия
Потребителите на порно се различават според индивидуалните си различия - темперамент, интелигентност или пол.

Ето някои от характеристиките на потребителите на порно:
Черти на Тъмната триада. Хора, които са студени, арогантни и без угризения. Те често проявяват макиавелско поведение.
• Ориентация към по-краткосрочни връзки.
• Специфичният начин, по който гледат на взаимоотношенията.
• Историята на живота им.

Порното се консумира по много причини. Авторите на изследването споменават повишено сексуално влечение, желание за подобряване на представянето в леглото, социални причини или липса на социални или емоционални умения. Те също така твърдят, че гледането на порно може да се счита за хедонично развлекателно поведение.


Скука

Тя е неприятно преживяване. Това обаче не се случва, защото имаме много свободно време, а защото често не знаем какво да го правим. Следователно, определението за скука може да предполага трудност при фокусиране на вниманието върху нещо конкретно.

Скуката също е симптом на липса на смисъл в живота. Поражда безпокойство, незаинтересованост и липса на цел. Тя не е синоним на чувството за релаксация. Напротив, когато ни е скучно, ние сме по-импулсивни. Например може да имаме нездравословно хранително поведение или да купуваме неща, от които всъщност не се нуждаем.

Много хора консумират порнографията като бягство от своята реалност.

Някои изследвания потвърждават, че интересът на хетеросексуалните и бисексуалните мъже към секс без обвързване работи като път за бягство от тяхната скука. В тези случаи господата с по-ниски нива на възприемане на смисъл също съобщават за по-висока честота на скука в живота си.

Използване на порнографията като механизъм за справяне
Потреблението на порнография изглежда често се използва като стратегия за бягство от тревогите и стреса на ежедневието и дори за борба с емоционалната болка. В тези случаи консумацията на порнография може да бъде лостът, чрез който индивидът се стреми да се откъсне от реалността и да потърси бързо, макар и краткотрайно облекчение от емоционален стрес.
Има два вида механизми по отношение на секса и порнографията:

• Използването на порнография като средство за емоционално избягване. Да успокои скуката и болката. Тя има тенденция да бъде психологическа по природа.
• Използването на порнография като средство за търсене на сексуална възбуда и удоволствие. Това е по-физиологично по природа и е свързано с активиране и стимулиране.

Когато хората използват този тип стратегии, те често увеличават случаите на случаен, необвързващ секс. 

Колко порно гледаме?
Хората, които прекарват най-дълго време в гледане на порно, съобщават, че го правят, за да избегнат неудобни емоции.
По този начин може да се предположи, че когато чувстваме липса на смисъл в живота си, сексуалната възбуда и поведението, търсещо удоволствие, се увеличават. Следователно, има по-голяма употреба на порно.

Могат да се направят няколко заключения от количеството порнография, която хората консумират:
• Нивото на скука, което изпитват. Това показва липса на смисъл в живота им.
• Тяхната нужда да използват порното като разсейване. Това е механизъм за справяне с това неприятно екзистенциално състояние.
• Липсата им на осъзнат смисъл. Увеличава сексуалната възбуда и поведението, търсещо удоволствие.
• Емоционално избягване. Болезнените емоции могат да бъдат намалени чрез хедонично поведение.
• Самочувствие. Ниското самочувствие може да бъде рисков фактор за справяне с екзистенциалната заплаха от безсмислието в живота чрез прекомерна консумация на порно.

Установено е също, че с напредването на годините изпитваме скука по-рядко. Освен това изглежда, че стратегиите за справяне в отговор на дискомфорта, който чувството за екзистенциална празнота може да произведе, се оптимизират с натрупването на опит.

И накрая, трябва да споменем, че прекомерната консумация на порно може да доведе до пристрастяване, причинявайки физически и психически проблеми.

Съвсем нормално е благодарение на новите технологии, честотата му сред населението се е увеличила.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X