Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте със селфитата. Вадят на показ Тъмната триада

С умопомрачителното повишаване на качеството на камерите на смартфоните, хората нямат друг избор освен да се потопят в изкуството на правенето на селфита. Много от потребителите на новите технологии са вманиачени по селфитата, които публикуват час по час в социалните мрежи. На пръв поглед уж нищо притеснително, но дали наистина селфита са безобидни, както мнозина вярват, или са част от самообективирането, което пък започва да си проправя път сред обитателите на т.нар. Тъмна триада?

Тъмната триада е термин от психологията и се отнася до куп манипулативни и злобни черти у хората. Разглежда нарцисизма, макиавелизма и психопатията.

Нарцисизмът е проявление на изключителна егоцентричност. Нарцисистите изискват от другите да им се възхищават, тъй като имат грандиозно усещане за себе си. Суетата и самодостатъчността са други черти на нарцисизма. Хората с нарцистични черти са склонни да се притесняват за външния вид и смятат, че са единствените, достойни за уважение и похвала.

Макиавелизмът е портрет на хора, които култивират измамно,
манипулативно и хитро поведение с изключително желание за контрол.
Те се чувстват по-висши от околните и са в постоянен стремеж за доминиране, интересуващи се само от постигането на собствените си цели и желания.

Психопатията е психично разстройство, характеризиращо се с липса на любов, антисоциално и ексцентрично поведение и проява на безмилостност.
Парадоксално е, че тези хора често изглеждат умни, изключително
успешни и привлекателни.

Самообективиране е термин, който се използва, за да се означи състоянието, при което човек обръща прекалено много внимание на детайлите на собствената си външност. Състояние, при което той се възприема като обект, а не като индивид. То е често срещано при обсъждане на теми като секс или пол.

Проучване на Джеси Фокс и Маргарет К. Рууни показва, че макиавелизмът не е свързан с правенето на селфи и редактиране му след това, за да изглежда сниманият „по-неустоим”. Докато между нарцисизма, психопатията и самообективирането има основна връзка.

Хората, при които се наблюдават черти на нарцисизъм и психопатия, имат по-голяма склонност към често правене на селфи, редактиране на селфитата и публикуването им в социалните медии в търсене на похвали и възхищение за външния им вид, водени от суетата. Това е по-застъпено при нарцисистите, тъй като психопатите публикуват селфитата си, но не ги редактират задължително преди това.

Според Фокс и Рууни хората, показващи черти на макиавелизъм, не са заинтересовани от това да си правят селфи, тъй като
селфитата нямат нищо общо с получаването на контрол и
надмощие, към което те се стремят.

Фокс и Рууни твърдят, че нарцисизмът и психопатията са свързани
и селфитата са по-често срещано явление сред мъжете, отколкото самообективирането, което е по-широко застъпено сред жените.

Много хора си правят селфита, които публикуват в социалните мрежи, защото искат да предизвикат комуникация с човек, който ги вълнува романтично. Трябва да вземем предвид и факта, че доста човеци си правят селфи, когато им е скучно или защото искат да се уверят, че всеки косъм от прическата им е на мястото си и че червилото не им се е размазал. Не всеки носи в чантата си портативно огледалце.

С две думи, не всичко, което изглежда черно, е такова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X