Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов: Липсата на калций води до затлъстяване

Правилното хранене е важно за здравето и за поддържането на нормални килограми. Всички го знаем, но сякаш не ни е известно съвсем как храната се преобразува в енергия, в минерали и витамини, и какви са механизмите за това. Има важни моменти в храненето, които е добре да знае всеки. Тайни, които е нужно да владеем, за да сме здрави и без наднормено тегло. Разкрива ги хомеопатът и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов.

Д-р Михайлов, днес много се спори как да си набавяме калций. Едни са против млечните продукти, други са „за“. От какви източници да го консумираме?
- Обикновено препоръчвам два лесни варианта за набавяне на калций с храната. Единият е от моркови. В тях калцият е в йонизиран вид и се усвоява пълноценно. Другият източник са овесените ядки, като те трябва да са само накиснати без варене, с добавена 1 с.л. трици, необходими за преобразуването на калция.


Дневните нужди от калций са около 1000 мг, но след 50-годишна възраст, особено при жени в менопауза, потребностите от него нарастват с почти 50%. Чудесни източници на калций още са спанакът и другите листни зеленчуци, сардините, цацата, млякото и млечните продукти, сусама, зелето. За доброто усвояване на калция са необходими и оптимални количества витамин D3, дневна светлина, движение, оптимални количества магнезий.

Вярно ли е твърдението, че недостигът на калций, може да е причина за затлъстяване?
- Проф. Анжело Трембли и екипът му в медицинския факултет „Лавал”, Канада, стигнал до извода, че недостигът на калций може да е важна причина за затлъстяване. В негов експеримент средно участничките употребявали по-малко от 600 мг калций дневно при препоръчителна дневна доза 1000 мг. В допълнение на ниско калоричната диета жените били инструктирани да приемат по две таблетки калций дневно с общо съдържание на калций 1200 мг или плацебо. Жените, приемащи калциеви таблетки, отслабнали с 6 кг, а жените приемащи плацебо – само 1 кг.

Професорът отчита, че когато мозъкът отчете недостиг на калций, той се стреми да го компенсира, задействайки метаболитна програма, която
работи срещу всякакви програми за отслабване.

Магнезият помага за преодоляване на стрес. За какво още е важен?
- Той поддържа правилния метаболизъм в нашия организъм. Освен това е антистресов минерал. Важен е за всеки човек, подложен на стрес – физически и психически. Той е особено нужен за всички страдащи от сърдечни заболявания, хипертония, костно-ставни, за бременните жени. При недостиг се наблюдава виене на свят, мускулна умора, спазми, сърдечна аритмия, чупливи кости, нарушен баланс на кръвната захар, главоболие, хипертония. Оптималната дневна доза е 300 мг, но ние си набавяме едва половината от нея. При потене или стрес нуждите от него нарастват. В растителната храна той намалява, тъй като почвите се торят с калий, които не е обогатен с магнезиеви соли. Него може да си набавим от оризови, пшенични или овесени трици, какао, шоколад, ленено семе, бразилски орех, сусам, тахан, стар фасул, овесени ядки, леща.

С прием на кои храни най-често напълняваме?
- Храните, причиняващи бързо повишаване на инсулиновите нива, действат стресиращо на панкреаса. Той произвежда големи количества инсулин, който не може да се изразходи, освен ако не сме активно спортуващи. И така в тялото се натрупват мазнини. Затова хамбургер с подсладена напитка е почти сигурно, че ще ни се отрази така негативно. Простите въглехидрати като бонбони, тестени изделия и „защитените” въглехидрати като овесени ядки, булгур, отделят еднакво количество енергия от едно и също количество храна, но с различна скорост.

Сънят влияе ли на килограмите?
- Ако хронично недоспиваме, ще имаме проблем с обмяната на веществата.

Доколко важна е белтъчната храна?
- Тя стимулира производството на глюкагон. А той е хормонът, който обуздава инсулина. С популярната диета на Дюкан белтъците преобладават, отслабва се, но това не е здравословно за организма.

Защо е толкова важен гликемичният индекс на храните?
- Важно е храните да се подбират според влиянието им върху кръвната захар, т.е според гликемичния им индекс. Съобразяването с него може да помогне за хармонизирането на обмяната на веществата. Когато хранителният продукт е с нисък гликемичен индекс, това означава, че при консумацията му кръвната захар се повишава бавно. Колкото по-висока е стойността на гликемичния индекс, толкова по-бързо се повишава кръвната захар след консумацията на този продукт и толкова по-високи едномоментни пикове достига кръвната захар след хранене. Гликемичният индекс на храните се влияе от вида на въглехидратите, количеството на целулозата, начина на термична обработка, съдържанието на мазнини и белтъци. С нисък гликемичен индекс са повечето плодове и зеленчуци, бобовите растения, зърнените храни, житните растения, орехите и нисковъглехидратните продукти. Със среден ГИ са пълнозърнестите тестени храни, ориза басмати, сладките картофи. С висок ГИ са печените картофи, пъпеша, белия хляб, корнфлейкса, алкохолът, баклавите и всички тестени и сладки изделия.
Деца, които закусват с кифли, сладко и пасти в училище са сънливи и отпаднали. По-добре е да ядат „защитени“ въглехидрати – овесени ядки, мюсли, макаронени изделия и богатите на пектин плодове, които бавно повишават кръвната захар, а инсулинът остава в ниски граници. Пълнозърнестите спагети, както и лещата и боба държат кръвната захар в норма.

Как да сме във форма след всяко хранене?

- Варените картофи имат по-нисък гликемичен индекс от пържените. Прибавянето на малко растителна мазнина към салатата от варени картофи намалява техния гликемичен индекс. От различните видове ориз най-подходящ е дългозърнестият. При хранене картофите и оризът трябва да се комбинират със салати и сурови зеленчуци. Корнфлейксът и мюслите е добре да се съчетаят с пресен плод – ябълка с кората, малини, ягоди, грейпфрут. За да се усвоят добре се накисват в топла вода за 20-30 мин., без да се варят. Плодовите сокове, ако се пият на гладно, трябва да се разредят с вода. А е по-добре да ги заменим със зеленчукови. Друг вариант е към сока от грейпфрут или портокал да добавим чаена лъжичка сметана или зехтин. Мазнината забавя усвояването на захарите.
Варивата – леща, зрял боб, соята и пълнозърнестите спагети ни поддържат дълго сити. Могат да се използват за салата или гарнитура.

д-р Атанас Михайлов
д-р Атанас Михайлов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X