Напишете дума/думи за търсене

Ползите на кокосовото мляко за здравето

Знаете ли, че кокосовата вода е много подобна на плазмата на кръвта ни (течността в нашите червени кръвни клетки?

Че черупката на кокосовите орехи е идеална срещу прогонване на досадните комари? Всичко, което трябва да направим, е да я запалим.
А кокосовото мляко е съкровищница от витамини. Има още куп други полезни свойства на кокосовите орехи, които наистина могат да направят живота ни по-добър.
Каква е разликата между кокосовата вода и кокосовото мляко и какви са ползите, които получаваме, ако ги консумираме поне няколко пъти месечно.

Каква е разликата между кокосова вода и кокосово мляко?
Често хората мислят, че кокосовото мляко и кокосовата вода са едно и също нещо. В действителност това са напълно различни течности. Кокосовата вода е прозрачната течност, намираща се в кокоса. Ако вземете млад кокосов плод и леко го разклатите, може да чуете движението на кокосовата вода.
Кокосовото мляко е нещо, което се произвежда от кокосовото месо, което трябва да бъде изрязано от вътрешността на плода, смляно, филтрирано и втечнено. Получава се гъста, плътна течност, която е бяла на цвят и наподобява сметана. Кокосовото мляко се използва широко в много национални кухни за приготвяне на супи, основни ястия и напитки.

Ползи на кокосовата вода

Чудесен източник на хидратация
Тя е още по-полезна за утоляване на жаждата от обикновената вода - съдържа витамин С, магнезий, калий и натрий. С други думи, кокосовата вода е здравословна, подхранваща и освежаваща алтернатива за хидратация.

Помага за перфектна кожа
Тъй като кокосовата вода има противовъзпалителни свойства, локалното й приложение може да помогне за премахване на акне, зачервяване и леки възпаления върху кожата на лицето. Тя овлажнява и тонизира кожата. Ето защо кокосовият екстракт често се добавя към козметичните продукти.

Подобна е на кръвната плазма

Кокосовата вода съдържа много натрий и калий, също като течността в червените кръвни клетки на човека. Освен това в нея има много калций и магнезий, което означава, че това е идеалният начин да поддържате здравето на тялото и да увеличите енергията си. Имайте предвид, че консумацията на кокосова вода през деня не трябва да бъде безгранична, особено за хора с бъбречни проблеми.

Улеснява храносмилането
Ако имате затруднения с храносмилателната система, кокосовата вода може да е от голяма помощ. Освен витамини тя съдържа и много фибри, които помагат за нормализиране на чревната дейност и метаболизма, за подобряване на имунната система и за предотвратяване на запек.

Намалява кръвното налягане
Тъй като кокосовата вода съдържа много калий, проучванията показват, че тя има голям ефект върху балансирането на кръвното налягане и потенциално помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци в артериите.

Противовъзпалително е
Проучванията сочат, че кокосовото мляко има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Кокосовият екстракт и кокосовото мляко могат да намалят възпалението и подуването при наранявания. Също така може да помогне на хора с автоимунни възпалителни състояния като ревматоиден артрит.


Ползи на кокосовото мляко

Може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания
То намалява нивата на LDL холестерола (лошия холестерол) в организма, ако се консумира в малки количества редовно. Може да го добавите към сутрешната си овесена каша. Изследователите откриха, че кокосовото мляко с наситени мазнини може да има положителен ефект върху холестерола, което да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.

Насърчава здравето на косата и кожата
Ако искате да се погрижите за сухата си коса с естествени съставки, кокосовото мляко е перфектно средство за това, тъй като е с високо съдържание на мазнини. То помага за хидратацията на скалпа и за отърваването от пърхот и сърбеж. Когато се прилага върху кожата, кокосовото мляко го поддържа еластичен и гладък.

Може да предотврати анемия
Дефицитът на желязо е най-често срещаната недостатъчност на хранителни вещества сред хората по целия свят и нерядко причинява анемия. В кокосовото мляко има значително количество желязо, така че само една чаша от него доставя на организма почти четвърт от препоръчителния му дневен прием на желязо.

Може да засили имунната система и да ви даде енергия
Лауриновата киселина, която се съдържа в кокосовото мляко, е широко известна със своите антисептични свойства. Тя се бори с бактерии, вируси и гъбички. Според проучване, проведено във Филипините, децата с пневмония се възстановяват по-бързо, когато приемат антибиотици и кокосово мляко, отколкото тези, които са лекувани само с антибиотици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X