Напишете дума/думи за търсене

Лесни начини срещу запек и стомашни болки

Има две често срещани причини за болка в стомашно-чревния тракт. Първо, емоционални проблеми като тревожност и депресия. Второ, редовен прием на лекарства, които дразнят стомаха. Това означава, че всеки от нас е изложен на потенциален риск от сблъсъка с такива проблеми. Ние живеем в постоянен стрес и предпочитаме да вземем болкоуспокояващо средство, за да премахнем симптомите вместо да лекуваме истинската причина.

Предлагаме ви някои алтернативни методи за справяне с храносмилането и запека.

1. Използвайте топлина, за да облекчите болката

Топлият компрес може значително да облекчи болката, която изпитвате при Синдрома на раздразнените черва. И електрическите, и гумени нагреватели вършат чудесна работа за това. Никога не поставяйте топлината обаче директно върху кожата - трябва да има слой дрехи, за да се избегне изгаряне.

Може да използвате и стара гореща кърпа. В случай на запек може също да вземете топла вана с английска сол.

2. Пийте сода за хляб

Содата за хляб съдържа натриев бикарбонат, който облекчава киселинния рефлукс. Тя неутрализира и облекчава стомашните киселини за известно време.

Разтворете 1/4 ч.л. сода бикарбонат в чаша вода и пийте. Не забравяйте, че не трябва да смесвате содата с други препарати и лекарства в продължение на поне 2 часа. Тя забавя скоростта, с която тялото поглъща продукти, и може да промени начина, по който хапчета функционират.

3. Не лежете на равна повърхност

Да лежите върху равна повърхност не е най-добрият вариант, когато стомахът ви боли. В това положение гърлото и стомахът са на едно и също ниво, а стомашните киселини може лесно може да тръгнат към горната част на тялото и да причинят дискомфорт. Или седнете в леглото, когато не спите, или използвайте много висока възглавница през нощта. Повдигнете главата и горната част на тялото на 15-20 см.

Клекналото положение е признато за най-доброто, стане ли дума за изхождане.

4. Опитайте диетата БОЯПФ

БОЯПФ означава банани, ориз, ябълки и препечена филийка. Всички тези храни имат едно общо нещо - те са нежни и доста деликатни за стомаха. Ако имате тежки симптоми на гадене, повръщане, диария и лошо храносмилане, първо трябва да погладувате за известно време. След това може да започнете да ядете продуктите от тази диета в малки количества. Не забравяйте да пиете много течности - за предпочитане вода, пилешки бульон и ябълков сок. Други вкусни храни, които да опитате, са сухари, варени картофи, овесени ядки и билкови чайове.

5. Яжте храни, богати на фибри

Фибрите подобряват чревната функция. Колкото повече влакна ядете, толкова по-меки са изпражненията, а запекът е все по-далеч от ежедневието ви.

Ключът е да добавите фибри към хранителния си режим бавно - това ще сведе до минимум подуването и газовете. Големи източници на фибри са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестият хляб и зърнените храни, горските плодове и бобовите растения. Последните два вида храна са разтворими и работят за забавяне преминаването на консумирана храна от стомаха към червата. Ако имате диария, разтворимото влакно е единствената ви възможност.

6. Приемайте пробиотици и пребиотици

Пребиотиците са части от храни, които не може да бъдат усвоени. Например обелките на плодове и зеленчуци. Пробиотиците са живи бактерии, създадени по време на процеса на ферментация в храни като кисело мляко.

Пробиотиците трябва да живеят в червата, но околната среда, нездравословният начин на живот и антибиотиците намаляват размера им. Те са от съществено значение за храносмилането и спомагат за облекчаване на симптоми като коремна болка, подуване и диария.

7. Успокоявайте корема с билкови чайове

Копър, мента, джинджифил и лайка

Тези лесни за намиране билки са чудесни за приготвяне на хубава чаша чай, която ще донесе облекчение на болката от разстроения стомах. Ментата се счита за полезна при гадене заради ментола в листата, който действа като естествен източник на болкоуспокояващо средство. Копърът стимулира жлъчния поток, джинджифилът насърчава слюнката, а лайката отпуска мускулните спазми.

Лайка и изсушен джинджифил

Лайката има подобен ефект като ибупрофена и аспирина. Помага при диария, Синдром на раздразнените черва и колики. Джинджифилът е известен и със свойствата за облекчаване на гаденето. Повишава абсорбцията на хранителни вещества и освобождава храносмилателните ензими. Изследване на 1 278 бременни жени доказва, че джинджифилът силно намалява симптомите на повръщане и гадене. Уверете се, че варите този чай най-малко 10 мин.

Не забравяйте, че непрекъснатите храносмилателни болки и болки в стомаха са сериозен признак, че нещо не е наред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X