Напишете дума/думи за търсене

7 невероятни причини да включим цвеклото в менюто си

Цвеклото не е толкова популярно като доматите, морковите, карфиола. Но този подценяван зеленчук е пълен със страхотни витамини, минерали и други полезни съединения.

Освен че е ултраздравословно растение, цвеклото е универсално за приготвяне. Като печена гарнитура, основа за салата, да направите чипс с него, цвеклото е вкусен и лесен начин да добавите малко блясък към хранителния си режим.

Не се чудете, ако урината и изпражненията ви станат по-червеникави след консумация на цвекло. Няма нищо страшно и опасно, просто този зеленчук има този ефект.

1. По-добри сте в спорта

Звучи странно, но яденето на цвекло може сериозно да подобри атлетичното ви представяне. Причината е във високата концентрация на нитрати, които може да подобрят ефективността на митохондриите, отговорни за енергийните нива в организма. Цвеклото може да помогне за подобряване на ефективността на велосипедистите. Всеки, който смята, че един банан е идеален преди тренировка, никога не е ял цвекло.

2. Помощ при отслабване

Освен факта, че цвеклото е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода, то съдържа достатъчно количество протеини и фибри. Това може да помогне да поддържате здравословно тегло и едновременно с това да се чувствате сити за по-дълго време.

3. Приятел на мозъка

Цвеклото няма да ни направи по-умни, но може да помогне за подобряване на притока на кръв към фронталния лоб на мозъка - област, свързана със способността за вземане на решения и паметта.

4. Може да понижи кръвното налягане

Поради високото ниво на нитрати цвеклото помага за понижаване на кръвното налягане. Това е добра новина за всеки, който е изложен на риск от сърдечни заболявания, инфаркт или инсулт.

5. Потиска туморите

Екстрактът от цвекло спомага за намаляване растежа на туморни клетки при плъхове. Учените смятат, че това може да има подобен ефект върху хората. Освен това този зеленчук е много богат на беталаин - пигмент, който е отговорен за намаляването на риска от развитие на рак на простатата и рак на гърдата.

6. Помага на перисталтиката

Ако често се оплаквате от запек, високото съдържание на фибри в цвеклото може да ви помогне с този дискомфорт. Установено е също, че подпомага симптомите на раздразнено дебело черво и дивертикулит.

7. Успокоява възпаленията

Пигментът беталаин, за който стана дума вече, има противовъзпалителни свойства. Ако хроничното възпаление е свързано със затлъстяване, сърдечни и чернодробни заболявания и рак, цвеклото може да подобри и отстрани някои от тези заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X