Напишете дума/думи за търсене

Рецептите за красота на Клеопатра и Нефертити

Всяка може да е сладка като Клеопатра

Повечето хора смятат, че във ваните на Клеопатра са били изливани стотици литри мляко, с което тя разточителствала, но не е така. Във водната вана Клео сипвала само литър топло, несварено мляко, в което имало разтворена чаша мед. И стояла в този разкош за тялото 10-15 минути. След това кожата й ставала мека като кадифе, а и ухаела като на бебе. Днес, всеки може да направи ваната си млечна, а и процедурата съвсем не е скъпа. Ако нямате време да полежите във ваната, натопете гъбата си за баня в купичка с прясно мляко и обтрийте тялото си. Не забравяйте че, млякото съдържа алфа-хидро киселина, която е естествен ексфолиант. Друг известен факт е, че египтянката ухаела прекрасно и без днешните парфюми, защото натривала кожата си с масло от лимон, смирна и кедър.

Смолисти коси с лесни маски

Гъркини придавали на косата си блясък и твърдост и я предпазвали от пърхот с маски от зелена и синя глина. Те заливали шепа глина с малко вода или отвара от коприва/ лайка. А за блясък добавяли 2 с.л. ябълков оцет и жълтък. Решите ли да изпробвате тази маска, останете с нея 30-40 минути и я отмийте с топла вода и малко шампоан, след което нанесете балсам. Египтянките пък предпочитали маска от кокосово мляко и студено пресован зехтин. А стимулирали растежа на косата си като втривали в нея розмариново, рициново и бадемово масло.

Блондинки преди, блондинки завинаги

Ако мислите, че блондинките са били по-малко преди съществуването на бои за коса в кутия (с чифт ръкавици, за да не си изцапаме ръцете), много се лъжете. Жените от древни времена са знаели, че русо гладно няма и са изсветлявали косите си както могат. Например в Рим правели каша от мед, зехтин и банан и получавали поразителен цвят след няколко процедури. Бананите поддържат скалпа здрав и отстраняват пърхота, така че и днес може да ги използваме.

Глинена маска по египетски

Нефертити, Клеопатра и други египетски красавици поддържали кожата на лицето си бяла и млада с глинени маски. Глината съдържа всички необходими за кожата минерали и микроелементи, затова тя подхранва, овлажнява, тонизира, стяга и действа антисептично. Залейте 2-3 с.л. глина с ? с. л минерална вода и оставете 30 минути. Поставете маската върху лицето за 15-20 минути и измийте. Археолозите смятат, че Клеопатра използвала бялата глина, защото съдържа минерала каолин. Той стимулира кожата да бъде еластична и тъканите бързо да регенерират. Друга царска маска е смес от по една лъжичка глина, заквасена сметана, лимонов сок и мед. Тя почиства, изсветлява кожата, прави я мека и еластична. А Нефертити (името й означава „пристигаща красота”) стягала порите на лицето си с маска от: 4 с. л. брашно, 1/2 чаша топло прясно мляко, 1 с. л. мед и 1 с. л. зехтин.

Лимон за кола маска

И древните хубавици не са имали косми по краката си, защото като нас са се борели с тях редовно. Постигали са го с кола маска, която се прави като в тенджера се разтопи малко захар или мед, сипе се лимонов сок и малко вода. Сместта се бърка, докато течността не се изпари и се получи лепкава каша. След това се взема памучен плат и борбата с космите започва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X