Напишете дума/думи за търсене

8 ползи от умереното пиене на бира

Бирата е традиционна напитка, която се консумира в стотици страни по света. Нейните характеристики и освежаващи ефекти я правят популярен избор за горещите дни, прекарване на време с приятели или като обичайно питие след приключване на работния ден. Подобно на други алкохолни напитки, пиенето на бира твърде много или твърде често може да бъде вредно за вашето здраве.
Но поради хранителните си свойства, умерената консумация на бира може да има ползи за тялото. В бирата има само 45 калории на 100 ml и е чудесен източник на витамини, минерали и антиоксиданти.

Кои са 8-те основни предимства на бирата?

1. Укрепва костите
Заедно с калция, силицият е основен минерал за поддържане на здравето на костите. Бирата съдържа големи количества от него, което може да помогне за увеличаване на костната плътност при възрастни хора.

Но пиенето на повече от 2 чаши на ден също може да доведе до повишен риск от костни фрактури.

2. По-здрави бъбреци
Една от причините, поради които изпитвате нужда да уринирате, след като пиете бира, е, че има диуретичен ефект. Тъй като е 90% вода, с ниско съдържание на натрий и много калий, пиенето на бира също стимулира освобождаването на задържаните течности.
Благодарение на хмела в нея пиенето на умерени количества бира намалява риска от камъни в бъбреците с до 40%.

3. Предотвратява невродегенеративните заболявания
Контролираната консумация на бира играе роля в създаването на нови нервни клетки, които помагат за подобряване на паметта. Силицият в бирата също помага за елиминирането на токсичните метали, участващи в няколко дегенеративни заболявания.

4. Тя е антиканцерогенна
Един от полифенолите в бирата - ксантохумол, е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на растежа на раковите клетки. Също така съдържа хранителни вещества, които работят като добри добавки за хормонални лечения при жените.

5. Тя е противовъзпалително средство
Хмелът, една от основните съставки на бирата, има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Това означава, че пиенето на бира може да намали риска от заболявания, свързани със стареенето.
Хмелът също може да бъде голяма помощ при контролиране на артрит и други заболявания, включващи прекомерно възпаление.

6. Богата е на витамини и минерали
Зърна като ечемик и пшеница се използват за направата на бира, заедно с вода и мая. Зърната са пълни с хранителни вещества, които оцеляват в процеса на варене. Всъщност процесът на ферментация и филтриране всъщност ги укрепва.

Бирата е естествен източник на:
• витамини от група В (особено фолиева киселина)
• минерали (силиций, калий, магнезий, калций, селен)
• фибри

7. Може да помогне за контролиране на холестерола
Хората, които пият алкохолни напитки в умерени количества, имат по-високи нива на добър холестерол. Този тип здравословни мазнини намаляват излишните липиди в кръвта, което може да предотврати образуването на съсиреци и запушвания.

8. Може да помогне за забавяне на стареенето
Активните съединения в бирата контролират възпалителните процеси в организма и намаляват вероятността от развитие на хронични заболявания.
Също така съдържа голям брой антиоксиданти, молекули, способни да предотвратят щетите, причинени от свободните радикали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X