Напишете дума/думи за търсене

13 храни, които ще ни помогнат да заспим незабавно

Нямате добър сън и едва затваряте очи нощем? Върху нощното ви шкафче е пълно със сънотворни? Не искате ли за кратко да изоставите хапчета за сън и да обърнете внимание на лекарствата, дадени ни от природата?

Ако спите неспокойно, консумирайте някоя от тези храни, помагащи за безсъние, няколко часа преди лягане.

1. Мед
Добавете струйка мед към топло мляко или билков чай няколко часа преди да си легнете. Това малко количество глюкоза понижава нивата на орексин - невротрансмитер, който повишава нивото ви на бдителност.

2. Пълнозърнести храни
Ако се чувствате малко неспокойни преди лягане, посегнете към парче пълнозърнест хляб или препечен хляб. Пълнозърнестите храни насърчават производството на инсулин, който помага на нервните пътища да доставят триптофан - аминокиселина, която действа като успокоително, до мозъка.

3. Банани
Тези плодове са с високо съдържание на калий - минерал, който е от съществено значение за дълбокия нощен сън. Бананите също така съдържат триптофан и магнезий, което ги прави успокоителни по природа.

4. Боб
Витамините от група B отдавна се използват за лечение на безсъние и помагат за облекчаване на стреса и тревожността. Ако търсите естествен витамин B комплекс, опитайте боб – той съдържа много различни витамини B6, ниацин и фолиева киселина.

5. Млечни продукти
Те са естествен източник на триптофан, предизвикващ сън, а съдържанието на калций в млечните продукти има добър подсилващ ефект върху тази аминокиселина.

6. Ядки
Шепа ядки са страхотна хранителна подкрепа преди лягане, защото помагат за повишаване нивата на серотонин в мозъка и са отличен източник на магнезий и триптофан. Орехите, ленените семки, тиквените семки и слънчогледовите семки съдържат най-високи нива на естествения успокоител.

7. Овесени ядки

Мелатонинът е хормон, който помага да се контролира цикълът сън/събуждане на тялото. Овесът е естествен източник на мелатонин. Ако имате нужда от лека закуска преди лягане, хапнете малка купа овесени ядки или здравословна овесена бисквитка.

8. Нахут
Нахутът може просто да е чудотворното бобово растение. Доказано е не само, че нахутът ви помага да ядете по-малко, но също така е с високо съдържание на витамин B6, който играе важна роля в подпомагането на тялото ви да произвежда серотонин - хормона на доброто настроение, който подобрява психическото здраве и ви помага да си починете спокойно.

9. Сок от череши
Черешите също са с високо съдържание на мелатонин и редовното пиене на сок от череши или яденето на този плод може да помогне на хората с безсъние да регулират цикъла си на сън за по-добър сън.

10. Листни зеленчуци
Те съдържат високи нива на калций, важен за производството на хормони на съня. Искате нещо солено и хрупкаво преди да заспите? Направете малко чипс от зеле за питателна закуска, която предизвиква сън.

11. Чай
Изпитаната и истинска чаша чай от лайка преди лягане е ефективна с причина. Билката има успокояващ ефект и пиенето на топла чаша (некофеинов) чай преди лягане може да бъде просто рутината преди лягане, от която се нуждаете, за да ви помогне да се унесете в сън.

12. Грозде
Популярните сортове грозде, използвани за производство на вино, като мерло, санджовезе и каберне, съдържат високи нива на мелатонин. Не приемайте това обаче като добро извинение, за да пиете вино преди лягане, тъй като алкохолът може да ви затрудни да заспите през цялата нощ.

13. Яйца
Те също са добър източник на триптофан, така че изяжте твърдо сварено яйце заедно с чаша чай или поширано яйце върху пълнозърнест хляб, за да комбинирате силата на любимите си сънотворни храни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X